spot_img
spot_img

За смјену Дураковића 15 руку, Бошњаци неће предложити насљедника

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

За смјену Ћамила Дураковића, предсједника Скупштине општине Сребреница, гласаће 15 српских одборника, што је сасвим довољно да он буде разријешен те дужности.

Потврдио је то за “Независне новине” Радомир Павловић, предсједник тамошњег СНСД-а, који истиче да је сједница Колегијума локалне скупштине заказана за 25. август, док би парламент у Сребреници требало да засједа десетак дана касније, односно почетком наредног мјесеца.

“На дневном реду Колегијума прва тачка биће то. У Скупштини је 15 Срба, а треба нам 11 руку. Дакле, смјена је сигурна. Иницијативу су потписали сви српски одборници, а наћи ћемо механизам да се то заврши, односно да не би ко покушао да нешто уради парама. Договорићемо се сви да покажу листић начелнику и да онда буде убачен”, рекао је Павловић.

На питање да ли то значи да је неко већ нудио неки новац, Павловић је остао недоречен.

“Не знам. Нешто се ради у вези с тим, али мораће сви урадити овако “, навео је Павловић.

Упитан ко ће бити насљедник Ћамила Дураковића, Павловић је рекао да на тој сједници Скупштине неће бити изабран те да се воде преговори међу Бошњацима.

“Они покушавају ту поново да направе неку кризу, да се нико не јави, да дигну то на ниво странаца. Углавном, у року од 60 дана треба то да ријешимо, закон тако налаже”, рекао је Павловић.

Дураковић, са друге стране, каже да одборници из српских странака “једним обликом политичког насиља покушавају промијенити легитимну вољу Бошњака”.

“Дакле, позиција предсједника Скупштине општине Сребреница није израз легитимне воље српских одборника, већ законска клаузула, гдје се каже да, ако начелник долази из реда једног народа, а у овом случају у питању је Србин, Бошњак мора бити предсједник Скупштине”, рекао је Дураковић за “Независне новине”.

Начелник Сребренице је, подсјетимо, Младен Грујичић, а како подсјећа Дураковић, у овом случају је Клуб коалиције Моја адреса: Сребреница и ДФ-а, који има шест одборника Бошњака, предложио њега.

“Е сад, шта се овдје дешава? Ово није удар на Ћамила, него удар на позицију предсједника Скупштине општине, која по закону припада Бошњацима”, каже Дураковић

Он додаје да ће, у овом случају, једнонационално бити смијењена позиција која припада другој етничкој групи, што ће, оцјењује, довести до озбиљне политичке кризе.

“Неће бити другог приједлога, то је став наше коалиције” , каже Дураковић, који је за предсједника Скупштине општине Сребреница изабран 14. априла ове године.

Подсјетимо да ће Скупштина општине Сребреница након љетне паузе ставити на дневни ред смјену Дураковића, потврдио је крајем прошлог мјесеца српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик.

“Ставићемо смјену Дураковића на дневни ред због прогона новинара. У том погледу постоји консензус свих политичких странака из Српске”, рекао је раније Додик.

Дураковић је претходно објавио на друштвеним мрежама да је Тужилаштву БиХ поднио кривичну пријаву против новинара РТРС Бранимира Ђуричића због његовог става на Твитеру о Сребреници.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img