spot_img
spot_img

За радове у пољу дневница и до 100 КМ

spot_img
spot_img

Сезонски послови на њивама и у воћњацима у Српској полако почињу, али бројни пољопривредници, упркос дневници која никад није била виша, и даље кубуре с недостатком радне снаге.

Дневница која се у просјеку креће од 40 до 100 марака, оброк, пиће и превоз, додају, изгледа нису довољан мотив.

Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара РС, казао је да је сада сезона орезивања воћа, те да имају велики проблем с недостатком квалификоване радне снаге, која треба да зна да ради тај посао.

“Ми за овај посао морамо увозити раднике из Србије и дневнице плаћемо између 80 и 100 КМ, плус храна и смјештај”, казао је Дојчиновић и истиче да би, да немају раднике из сусједне државе, тешко на вријеме стигли одрадити тај дио посла, који је најбитинији у воћарству.

Појаснио је да у воћарству током читаве године имају потребу за сезонским радницима, али исто тако имају проблем и с мањком радника.

“За мјесец дана крећемо с укидањем вишка плодова, јер свако стабло мора да има између 80 и 120 плодова, и тада имамо потребу за великим бројем радника, али их је јако тешко наћи и поред дневнице од 50 КМ”, истиче Дојчиновић и додаје да морају чак и 50 километара да иду по радника који би дошао да ради у воћњаку.

Појаснио је да је прошле године у свом воћњаку имао чак и раднике из Турске те да ће и ове године бити принуђени да увозе раднике из трећих земља.

Да је годинама уназад повртарима један од највећих проблема мањак радне снаге, каже Бранко Мастало, предсједник Удружења повртара у РС.

“Ми немамо потребе за радницима у великом броју као воћари, али имамо у континуитету током цијеле године, гдје нам је потребно по неколико радника. Дневнице буду 40 до 50 КМ за физички рад, од седам ујутру до седам навече, а укључени су два оброка и двије кафе”, рекао је Мастало.

Истакао да је до младе радне снаге тешко доћи и да они масовно одлазе вани те да су радници у повртарству обично старији људи.

“Ми повртари се опредјељујемо да набављамо машине које би могле замијенити раднике, тражимо половне машине у иностранству, јер немамо могућности набавити нове”, рекао је Мастало.

Оцјењују да производњу не би смију проширивати, јер стално муче муку с радном снагом, али настоје да сачувају људе који на истим газдинствима раде већ годинама.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске, казао је да РС годинама муку мучи с мањком сезонских радника, али да је то посебно изражено у воћарству и повртарству.

“Управо ће пољопривредници бити принуђени да смањују производњу зато што нема ко да ради на њивама и у воћњацима”, казао је Маринковић. Да је сваке године све мање радника који би радили на њиви, каже и Бошко Радић, пољоприведник из Бијељине.

“Ма и поред добре дневнице коју дајемо сезонцима, не можемо их наћи, неће нико више да ради за 50 КМ цијели дан”, казао је Радић.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img