Za pobjedu na izborima potrebno 300.000 glasova

Partije u Republici Srpskoj pred opšte oktobarske izbore već prave svoju računicu.

Šest mjeseci prije opštih izbora u BiH partije već prave računicu o tome koliko je glasova potrebno za pobjedu. U najjačim strankama u Srpskoj, kako u vlasti, tako i u opoziciji, smatraju da samo 300.000 glasova za predsednika RS ili člana Predsjedništva BiH garantuje pobjedu za te funkcije.

- Reklama -

Prije četiri godine je Mladen Ivanić, kandidat Saveza za promjene, pobijedio Željku Cvijanović, kandidata koalicije SNSD-DNS-SP, sa 317.000 dobijenih glasova, naspram 310.000, koliko je dobila Cvijanovićeva.

Milorad Dodik, kandidat SNDS, pobijedio je na glasanju za predsednika RS Ognjena Tadića, kandidata Saveza za promjene, sa dobijenih 303.000, naspram 296.000 Tadićevih glasova.

Ipak, na ove izbore SNSD, kao najjača stranka u Srpskoj, ide sa podignutom ljestvicom, i namjera mu je da osvoji više od 350.000 glasova za funkcije predsednika RS i srpskog člana Predsedništva BiH.

Radovan Kovačević, portparol SNSD, kaže, za “Novosti”, da su zvanični stranački organi SNSD postavili cilj – da obezbjede 370.000 glasova za srpskog člana Predsedništva BiH i 360.000 glasova za kandidata za predsednika RS.

– Pored navedenih brojki, SNSD očekuje i 300.000 glasova za Narodnu skupštinu RS. SNSD je jedina stranka po svim istraživanjima javnog mnjenja – koja rade čak i opozicione stranke, koja može da računa na više od 300.000 glasova. Sve ostale stranke su daleko ispod toga – kaže Kovačević.

On kaže da će za pojedinačne kandidate biti potrebno oko 350.000 glasova za pobjedu, i da to u SNSD smatraju pobjedničkim brojem.

U Savezu za promjene, koji okuplja opozicione stranke u Srpskoj, takođe smatraju da samo sa više od 300.000 osvojenih glasova kandidati SzP za predsednika RS i srpskog člana Predsedništva BiH mogu da očekuju pobjedu.

Branislav Borenović, predsednik PDP, kaže, za “Novosti”, da očekuje da će 315.000 glasova biti dovoljno za pobjedu kandidata Saveza za promjenu.

– Iskreno se nadam da će izlaznost biti na istom nivou kao na prošlim izborima, ako ne i veća. To bi sigurno značilo i veći broj glasova za opoziciju – ističe Borenović.

On dalje kaže da je Savez za promjene uvjeren u pobjedu svojih kandidata na predstojećim izborima.

– Mi smo prije Nove godine definisali da su naši kandidati Mladen Ivanić, za člana Predsedništva BiH, i Vukota Govedarica, za predsednika RS, i očekujemo veliku i bitnu pobjedu, koja će biti od suštinskog značaja za budućnost Republike Srpske – ističe Borenović.

U partijama u Srpskoj su svjesni toga da će biti potreban veći broj glasova za člana Predsedništva BiH, jer će biti manji broj kandidata, dok će za predsednika RS biti veći broj kandidata, i samim tim glasovi će odlaziti na više strana, pa će biti potreban manji broj glasova za pobjedu.

Inače, SNSD je do sada ozvaničio da je njihov kandidat za srpskog člana Predsedništva BiH Milorad Dodik, dok ime kandidata za predsednika RS nije objelodanjeno, ali se očekuje da to bude Željka Cvijanović, aktuelna predsednica Vlade RS.

 

 

 

 

(novosti.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime