spot_img

За побједу на изборима потребно 300.000 гласова

Published:

- Advertisement -

Партије у Републици Српској пред опште октобарске изборе већ праве своју рачуницу.

Шест мјесеци прије општих избора у БиХ партије већ праве рачуницу о томе колико је гласова потребно за побједу. У најјачим странкама у Српској, како у власти, тако и у опозицији, сматрају да само 300.000 гласова за председника РС или члана Предсједништва БиХ гарантује побједу за те функције.

Прије четири године је Младен Иванић, кандидат Савеза за промјене, побиједио Жељку Цвијановић, кандидата коалиције СНСД-ДНС-СП, са 317.000 добијених гласова, наспрам 310.000, колико је добила Цвијановићева.

Милорад Додик, кандидат СНДС, побиједио је на гласању за председника РС Огњена Тадића, кандидата Савеза за промјене, са добијених 303.000, наспрам 296.000 Тадићевих гласова.

Ипак, на ове изборе СНСД, као најјача странка у Српској, иде са подигнутом љествицом, и намјера му је да освоји више од 350.000 гласова за функције председника РС и српског члана Председништва БиХ.

Радован Ковачевић, портпарол СНСД, каже, за “Новости”, да су званични страначки органи СНСД поставили циљ – да обезбједе 370.000 гласова за српског члана Председништва БиХ и 360.000 гласова за кандидата за председника РС.

– Поред наведених бројки, СНСД очекује и 300.000 гласова за Народну скупштину РС. СНСД је једина странка по свим истраживањима јавног мњења – која раде чак и опозиционе странке, која може да рачуна на више од 300.000 гласова. Све остале странке су далеко испод тога – каже Ковачевић.

Он каже да ће за појединачне кандидате бити потребно око 350.000 гласова за побједу, и да то у СНСД сматрају побједничким бројем.

У Савезу за промјене, који окупља опозиционе странке у Српској, такође сматрају да само са више од 300.000 освојених гласова кандидати СзП за председника РС и српског члана Председништва БиХ могу да очекују побједу.

Бранислав Бореновић, председник ПДП, каже, за “Новости”, да очекује да ће 315.000 гласова бити довољно за побједу кандидата Савеза за промјену.

– Искрено се надам да ће излазност бити на истом нивоу као на прошлим изборима, ако не и већа. То би сигурно значило и већи број гласова за опозицију – истиче Бореновић.

Он даље каже да је Савез за промјене увјерен у побједу својих кандидата на предстојећим изборима.

– Ми смо прије Нове године дефинисали да су наши кандидати Младен Иванић, за члана Председништва БиХ, и Вукота Говедарица, за председника РС, и очекујемо велику и битну побједу, која ће бити од суштинског значаја за будућност Републике Српске – истиче Бореновић.

У партијама у Српској су свјесни тога да ће бити потребан већи број гласова за члана Председништва БиХ, јер ће бити мањи број кандидата, док ће за председника РС бити већи број кандидата, и самим тим гласови ће одлазити на више страна, па ће бити потребан мањи број гласова за побједу.

Иначе, СНСД је до сада озваничио да је њихов кандидат за српског члана Председништва БиХ Милорад Додик, док име кандидата за председника РС није објелодањено, али се очекује да то буде Жељка Цвијановић, актуелна председница Владе РС.

 

 

 

 

(novosti.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img