Za osam godina prosječna plata u BiH povećana za 64 KM

U proteklih osam godina, odnosno od aprila 2010. godine do aprila 2018. godine prosječna plata u Bosni i Hercegovini porasla je za samo 64 KM. U mandatu aktuelnog saziva vlasti prosječna plata zaposlenih u našoj državi povećana je za 31 KM.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine 31. marta 2015. godine potvrdio je novi sastav Savjeta ministara BiH, dok je Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH isti dan potvrdio Vladu Federacije BiH.

- Reklama -

Novi saziv državne i entitetske izvršne vlasti 2015. godine izabran je u trenutku kada je prema podacima Agencije za statistiku BiH prosječna plata zaposlenih u našoj državi iznosila 832 KM.

Vlast je u prethodnom periodu osporavala podatke statističkih agencija navodeći kako su oni u praksi bili “kontaminirani”, posebno u dijelu toplog obroka.

Važno je istaći da u prosječnu platu zaposlenih u BiH ulaze plate svih zaposlenika, odnosno i onih koji rade u realnom sektoru i onih koji rade u javnom sektoru.

Ekonomisti već izvjesno vrijeme upozoravaju kako je prosječna plata zaposlenih u realnom sektoru mnogo niža od one koju prikazuju statističke agencije, odnosno da bi prosječna plata bila mnogo niža ukoliko bi se iz konačne cifre izbacila zarada zaposlenih u brojnim državnim subjektima i javnim preduzećima.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH prosječna isplaćena mjesečna neto plata po zaposlenom ostvarena u Bosni i Hercegovini za april 2018. godine iznosi 863 KM.

U mjesecu kada je imenovan aktuelni saziv vlasti na nivou BiH i FBiH prosječna plata u BiH iznosila je 832 KM.

To znači da je za vrijeme mandata trenutne vlasti koju čine SDA, HDZ BiH, SBB i Savez za promjene prosječna plata u BiH povećana za samo 31 KM.

Zvanični podaci Agencije za statistiku BiH govore da je 2015. godine prosječno domaćinstvo u BiH mjesečno trošilo 1.408,04 KM.

Gledano na godišnjoj osnovi, 2014. godine prosječna plata u BiH iznosila je 830 KM, a ista tolika bila je i prosječna plata na kraju 2015. godine.

Agencija za statistiku BiH navodi da je 2016. godine prosječna plata zaposlenih u BiH iznosila 838 KM, a na kraju 2017. godine 851 KM.

Poređenja radi, na kraju 2017. godine prosječna plata u Sloveniji iznosila je 1.062 evra, u Hrvatskoj 835 evra, Crnoj Gori 512 evra, a u Srbiji 459 evra. Od BiH slabiju prosječnu platu imali su zaposleni u Makedoniji – 377 evra.

 

 

 

 

 

(klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime