spot_img
spot_img

Za izbjegavanje vakcinacije kazna do 5.000 maraka

spot_img
spot_img

Zbog pojave epidemija morbila u regionu, u Republici Srpskoj intenzivirana imunizacija. Ustanove koje ne slede važeće propise biće kažnjene i do 100.000 KM.

Zakon u Srpskoj je jasan – roditelj koji izbjegava da vakciniše svoje dijete platiće kaznu od 1.000 do 5.000 maraka, a ustanove i pravna lica koja ne slijede propise biće kažnjeni mnogo više – i do 100.000 KM.

S obzirom na pojavu epidemija morbila u regionu, Institut za javno zdravstvo RS riješio je da pooštri mjere zbog niske stope vakcinacije MRP vakcinom. Zatražio je najprije od domova zdravlja da provjere vakcinacije djece i objave imunizaciju svih nevakcinisanih i onih nepotpuno vakcinisanih, kako bi se kolektivni imunitet povećao na optimalan nivo.

Da su ove mjere i te kako potrebne, govori podatak da je trenutni obuhvat MRP vakcinom u Srpskoj zabrinjavajući i iznosi tek 74 odsto. Za kolektivni imunitet potrebno je da taj postotak bude preko 94 odsto.

– To znači da smo veoma ugroženi, posebno mjesta gdje je najniži nivo vakcinacije MRP, a to su Banjaluka sa 51 odsto, Bijeljina 58 odsto, dok u Istočnom Sarajevu on iznosi samo 44 odsto – navode u Institutu.

Kako su u Institutu potvrdili za “Novosti”, oni su pozvali roditelje i domove zdravlja na saradnju, prije svega da provjere vakcinalne kartone djece predškolskog uzrasta i što prije obave imunizaciju, ako to već nije urađeno.

– Prilikom posjete ljekaru djece i omladine, potrebno je provjeriti njihove vakcinalne kartone i vakcinisati sve one koji to nisu, u vrtićima sprovesti epidemiološki nadzor i provjeru vakcinalnog statusa djece MRP-om, i opet vakcinisati nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane. Sve ove mjere krajnje su neophodne kako bi se smanjila mogućnost pojave epidemije morbila u Srpskoj – istakla je za “Novosti” epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS Ljubica Jandrić.

Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Pravilnikom o imunizaciji i hemoprofilaksi protiv zaraznih bolesti definisano je da, između ostalog, obavezna imunizacija obuhvata sistematsku imunizaciju djece i omladine određenog uzrasta.

– U više navrata roditelji su nakon intervencije inspekcije izvršili vakcinaciju, koju su nekada odlagali i zbog liječenja djeteta od određenih tegoba. Međutim, u slučajevima gdje roditelji kategorički odbijaju vakcinaciju, inspektori preduzimaju represivne mjere, pa smo protiv roditelja podnosili zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudovima – istakla je za “Novosti” portparol Republičkog inspektorata Republike Srpske Dušanka Makivić.

S obzirom na to da sistematsku imunizaciju sprovode zdravstvene ustanove koje vode i evidenciju o vakcinaciji, ukoliko roditelj ili staratelj odbije da izvrši sistematsku imunizaciju, zdravstvena ustanova o tome treba da obavjesti zdravstvenu inspekciju.

JAVNA OBAVJEŠTENJA

U proteklom periodu u komunikaciji sa domovima zdravlja uočeno je da roditelji imaju različita mišljenja da li djecu treba vakcinisati, što u velikoj mjeri podstiču informacije koje se pojavljuju u sredstvima javnog informisanja i na društvenim mrežama. Nastojimo kad god imamo priliku da djelujemo preventivno, pa smo isticali javna obavještenja u zdravstvenim ustanovama kojima smo ukazivali na obavezu roditelja da izvrše imunizaciju djece, a sve u cilju zaštite stanovništva od zaraznih bolesti i razvijanja svijesti o važnosti vakcinacije – dodala je Dušanka Makivić.

 

 

 

 

(novosti.rs)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img