Za četiri mjeseca izdata 8.753 pasoša po hitnom postupku

Iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) potvrđeno nam je da se u pojedinim slučajevima na izdavanje pasoša čeka i do 45 dana.

Kako kažu, iako se spekuliše o tome, izdavanje pasoša nije obustavljeno i trenutno se vrši u smanjenom kapacitetu usljed smanjene dinamike isporuke pasoških knjižica od dobavljača.

- Reklama -

Iz IDDEEA-e ističu da će se od polovine juna 2017. godine normalizovati proces izdavanja pasoša, čime će se riješiti i svi zahtjevi koji su podneseni u prethodnom periodu, kao i oni koji će biti podneseni u budućem periodu.

“Starost zahtjeva u pojedinim slučajevima je do 47 dana. Ovome treba dodati da se u pojedinim slučajevima dešava da obrada zahtjeva od nadležnog organa (kantonalni MUP-ovi u FBIH, MUP R. Srpske, Javni registar Brčko distrikta BiH, DKP BiH u inozemstvu) može potrajati duže, čime se cjelokupan proces produžava”, rekli su nam iz IDDEEA-e.

Otežano izdavanje pasoša stvara ozbiljne probleme bh. državljanima koji imaju namjeru putovati, poput učenika koji idu na ekskurzije. Iz IDDEEA-e poručuju da su apsolutno svjesni štete koju građani trpe te da razumiju sve probleme s kojima se suočavaju.

“Ukupan broj zahtjeva za izdavanje pasoša u postupku kraćem od propisanog, koje su građani podnijeli nadležnim organima (kantonalni MUP-ovi u FBiH, MUP R. Srpske, Javni registar Brčko distrikta BiH, DKP BiH u inozemstvu) od 22. marta 2017. godine do 6. juna 2017. je 8.753”, kazali su nam iz IDDEEA-e.

Podnosilac zahtjeva za izdavanje pasoša ima pravo da prilikom podnošenja zahtjeva traži izdavanje u roku kraćem od propisanog. Nadležni organi izdaju pasoš u roku najkasnije od 72 sata od momenta podnošenja zahtjeva, ako je riječ o liječenju u inozemstvu, bolesti ili smrti člana uže porodice, a podnosilac zahtjeva je dužan podnijeti potrebne dokaze.

Nadležni organ za izdavanje pasoša na zahtjev stranke, a bez utvrđivanja opravdanih razloga za izdavanje putne isprave izdat će putnu ispravu, s tim da je podnosilac zahtjeva pored cijene putne isprave izdate u redovnom postupku (30 KM, 40 KM ili 50 KM) zavisno od starosne dobi, dužan uplatiti i naknadu za dodatne troškove u iznosu od 200 KM.

Podsjećamo, IDDEEA je raspisala tender za nabavku pasoških knjižica nakon brojnih problema u kašnjenju isporuke pasoša kompanije Muehlbauer. Okvirni sporazum s izabranim ponuđačem bit će potpisan na period od četiri godine, a vrijednost ugovora bez PDV-a iznosi blizu 25,6 miliona KM.

 

 

 

(klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime