spot_img

Вучић: Ако хоће ауто-пут преко Кузмина, ми све плаћамо

Published:

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Србија спремна да прихвати било које решење Босне и Херцеговине за трасу ауто-пута Београд-Сарајево.

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре казао да је изградња тог ауто-пута била прва тема разговора са челницима БиХ – Бакиром Изетбеговићем и Драганом Човићем и да је Србија изнела недвосмилен и веома фер став по том питању.

“Показали смо шта смо ми до сада урадили на Коридору 11, да смо потписали комерцијални уговор за изградњу 31 километар ауто-пута од Чачка до Пожеге чиме се приближавамо БиХ. Остаје нам онда још 60 километара до Котромана, до границе и после 106 километара, у зависности од трасе коју БиХ узабере, до центра Сарајева”, казао је Вучић.

Према његовим речима, спајање та два града је важно због бошњачког становништва у Србији, српског у БиХ, али пре свега због Срба и Бошњака у обе земље.

“Ми продужавамо ауто-пут од Пожеге преко Ивањице до Сјенице и даље ауто-пут према Бољару и граници са Црном Гором. Сматрамо да би била да ауто-пут ка Сарајево иде туда, али смо казали да да ћемо прихватити њихов став какав год буде био”, навео је Вучић.

“Они су ближи једном другом решењу и ако буде тако Србија ће брзо и једноставно то решити и из свог буџета платити и изградити без ичије помоћи, а то је кад се прође Сремска Митровица, на такозваном ауто-путу Београд – Загреб, преко Кузмина до Раче, на путу за Бјељину. Ми ћемо то врло брзо да изградоимо, то нам је важна веза са Семберијом, али сачекаћемо да видимо коначну одлуку БиХ, ми смо спремни за сваку њихову одлуку”.

Изградња ауто-пута Београд – Сарајево један је од приоритетних регионалних пројеката, међутим још није усаглашена траса којом ће ауто-пут ићи јер се чека да Босна и Херцеговина усагласи свој предлог.

Током недавне посете турског председника Реџепа Тајипа Ердогана Србији потписан је документ којим се Турска укључује у пројекат изградње ауто-пута Београд-Сарајево

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да не жели да види ауто-пут Сарајево – Београд на рути преко Бијељине.

О томе колики је сукоб у БиХ настао тим поводом, Спутник је у тексту оценио да је ауто-пут Београд-Сарајево, који је пре само пола године словио за „мировни пројекат који је много више од ауто-пута“ постао је још једна од јабука раздора у БиХ.

 

 

 

 

(rtvbn.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img