spot_img

Vreli talas zahvatio BiH, zahlađenje tek u julu

Published:

Krajem juna u BiH se očekuju izuzetno visoke temperature kakve se još nikada nisu mjerile na našim prostorima.

Ovo su prognoze Nedima Sladića, mladog meteorologa amatera iz Sarajeva koji je do sad uglavnom uspješno predvidio vremenske prilike u BiH.

Sladić kaže da je toplotni talas zahvatio cijeli region, a u BiH postoje realni izgledi da se živa u termometru lokalno popne i do 43 stepena iznad nule.

– Iako smo već u prvom toplotnom valu, ovo je samo uvertira i blag scenario u odnosu na ono što nas čeka dalje. Vrlo jak priliv topline će se intenzivirati za vikend, gdje će nedelja biti najtopliji dan ove sedmice uz najviše temperature u većem dijelu zemlje između 31 i 36 stepeni – kaže Sladić.

Ponedeljak donosi par stepeni hladnije, ali kratko.

– Toplotni udar se očekuje u utorak, te posebno u srijedu i četvrtak, dok će petak biti i ekstremno vruće. Pritom, moguće je rušenje junskih temperaturnih rekorda u pojednim krajevima zemlje i temperature kakve do sada u junu mjesecu nikada nismo još mjerili – ističe Sladić.

On ističe da je zahlađenje praćeno padom temperature, kišom, pljuskovima i grmljavinom vidljivo oko 1. jula u poslepodnevnim časovima.

U Hidrometeorološkom zavodu RS su umjereniji. Kažu da će do kraja mjeseca ostati natprosječno toplo sa temperaturom do najviše 37 stepeni.

– Ne možemo da tvrdimo da li će biti srušen rekord koji iznosi oko 41,6 stepeni, ali biće izuzetno toplo narednih dana – kaže Draško Rudan dežurni meteorolog u Hidroemeteorloškom zavodu RS.

On kaže da se uporedo sa vrelim talasom ovih dana mogu očekivati lokalni pljuskovi sa grmljevinom i gradom.

 

 

 

 

(blic.rs)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img