spot_img

Вратио се из Словеније, храни гладне у БиХ

Published:

Редови пред Конзулатом Словеније за одлазак из Босне и Херцеговине се не смањују, али има и оних који се из ове земље враћају у БиХ – и то како би нахранили гладне.

Из мобилног комбија мирише роштиљ. Пеку се ћевапи. Поред мириса пажњу привлачи и необичан натпис. “Ако сте гладни, а не можете платити, овдје можете појести нешто топло”.

Власник Боро Нишић сличан мобилни грил имао је у Словенији задњих осам година. Вратио се у Градишку, а о својој понуди гладним и сиромашним каже:

“То је она Конфучијева парола, ако хоћете да промијените свијет морате кренути од себе. Ја тренутно радим ово и доста је људи гладно и мени је сатисфакција да људи добију неки оброк, да макар тај дан им уљепшам некако ако могу. Нису то велики издаци за нас, нема пуно људи да то траже. Углавном дођу ту, па се мало снебивају, срамота их је, али то се препозна. Види се ко нема, понудимо. Питају колико кошта, кажем за Вас није ништа, дођите опет, можете овдје јести”, каже Нишић.

Није популистичка реклама, већ искрена намјера да се најсиромашнијима помогне, додаје Нишић. Намјерава да једном непокретном суграђанину крене свакодневно достављати бесплатан оброк.

Грађани су преко друштвених мрежа чули за овај гест. Кажу помоћ је многима добродошла. Ипак истичу, многе је срамота рећи да су гладни.

Према подацима Уједињених нација, 18 посто становништва у Босни и Херцеговини живи с примањима нижим од 235 КМ мјесечно, што је ниво екстремног сиромаштва. Исти извор наводи да је 48 посто грађана са мјесечним примањима око 416 КМ, што означава да половина становништва БИХ живи на граници сиромаштва.

 

 

 

 

(N1)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img