Vraćaju nam dug: Brčkom 3,5 miliona evra

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, i Sergej Storčak, zamjenik ministra finansija Ruske Federacije, potpisali su danas u Moskvi Sporazum o regulisanju obaveza bivšeg SSSR prema BiH.

Prema tom sporazumu, BiH će biti isplaćena 125.157.834 američka dolara.

- Reklama -

Novac će BiH biti uplaćen nakon ratifikacije, što vjerovatno neće biti prije jeseni, a kako je ranije dogovoreno, sredstva će biti raspoređena tako što će FBiH dobiti 58 odsto ili 72.591.543 dolara, Republika Srpska 29 odsto ili 36.295.771 dolar, institucije BiH deset odsto ili 12.515.783 dolara i Brčko distrikt tri odsto ili 3.754.735 dolara.

“Izuzetno sam zadovoljan činjenicom što smo jedina zemlja bivše SFRJ koja će dug naplatiti u gotovini, a ne u robi, kako su to uradili u drugim državama regije. Važno je da smo se u ovom procesu izdigli iznad politike i da smo uz unutarnje konzultacije i dogovore, te uz dobru volju Ruske Federacije, došli do rješenja koje je povoljno za sve u BiH”, rekao je Bevanda nakon potpisivanja ugovora.

Inače, BiH je ostala jedina zemlja iz bivše SFRJ kojoj još nije isplaćen tzv. klirinški dug. Obaveze prema ostalim zemljama bivše Jugoslavije izmirene su od 2011. do 2016. godine i isključivo je vraćen u robi. Sada nakon potpisanog sporazuma uslijediće procedura ratifikacije sporazuma, a to podrazumijeva određene odluke kako u parlamentu BiH, tako i u parlamentu Ruske Federacije, što može potrajati i do nekoliko mjeseci.

“Sporazumom koji smo danas potpisali predviđena je otplata duga u američkim dolarima po kursu koji je definisan u memorandumu. Obaveze Rusije prema Bosni i Hercegovini iznose 125,2 miliona dolara i isplaćivaće se tokom 45 dana od dana stupanja sporazuma na snagu”, rekao je Storčak nakon potpisivanja sporazuma.

Novac iz Rusije uglavnom je ukalkulisan u budžete za ovu godinu i dobrim dijelom već potrošen. Recimo, vlasti Republike Srpske još ranije su rekle da će njime biti isplaćen novac za podsticaje poljoprivrednicima, dok su zajedničke institucije BiH sredstva od klirinškog duga planirale za kupovinu ili izgradnju objekata za smještaj institucija BiH.

Prema budžetu institucija BiH za ovu godinu, objekti će se kupovati ili graditi u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Mostaru, a u skladu sa odlukama o višegodišnjim kapitalnim projektima koje odobri Savjet ministara BiH.

Sporazum potpisali i bankari

Senad Softić, guverner Centralne banke BiH, potpisao je u Moskvi međubankarski sporazum s predstavnicima državne Banke za razvoj i spoljne ekonomske odnose iz Rusije.

Ovim sporazumom reguliše se obračun i otplata duga prema sporazumu između Vlade Rusije i Savjeta ministara BiH o izmirenju obaveza bivšeg SSSR po obračunima u vezi sa robnim prometom između bivšeg SSSR i bivše SFRJ.

Potpisivanjem ovog međubankarskog sporazuma stvoreni su tehnički preduslovi za isplatu klirinškog duga bivšeg SSSR prema BiH.

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime