spot_img
spot_img

Возачима задају главобољу, притужбе само стижу: Да ли су радари у Српској постављени мимо закона?

spot_img
spot_img

Радари за контролу брзине већ дуго времена задају главобоље возачима у Српској, а расправе о томе да ли су радари постављени у складу са законом не престају.

Жалбе грађана све су чешће.

Здравко Ивић, власник „Ауто школе Ивић“, добио је казну за прекорачење брзине коју одбија да плати. Тврди да је радар непрописно постављен, те да је казна неоснована. Правду ће, каже, потражити на суду.

– На превару и супротно законским прописима узимају новац од грађана и мислим да је крајње вријеме да се престане са тим. Сам сам добио исто пријаву за прекорачење брзине – жали се Ивић.

Спорни радар налази се код моста у насељу Карановац и овим путем свакодневно прође хиљаде возила.

– Саобраћајни знак који ограничава брзину кретања од 40 км/х постављен је прије раскрснице и самим тим његову важност неутралише раскрсница, а након раскрснице није постављен нови знак који би ограничио брзину кретања на 40 км/х. С обзиром да је ово магистрални пут, брзина кретања од раскрснице је 80 км/х – објашњава Ивић.

Ивићеве ријечи потврђује Правилник о саобраћајним знаковима и сигнализацији на путевима, у којем јасно стоји да знак ограничења брзине, ако то ограничење и даље важи, мора бити постављен и након раскрснице. Идентична ситуација је и са радаром који се налази неколико километара даље, код новог моста у насељу Српске Топлице. Из полиције тврде да је у оба случаја све по закону, преноси БН.

– Стационарни радарски системи постављени на магистралном путу МИ-101 у улици Мањачких Устаника, насеље Српске Топлице, у непосредној близини Основне школе „Бранислав Нушић – као и радар који се налази на истом путу у насељу Карановац, град Бањалука, постављени су у складу са законским прописима и подзаконским актима – одговарају из МУП.

Иако МУП тврди да су радари постављени у складу са законом, прописи кажу другачије. Будући возачи у ауто школама уче да знакови изричитих наредби престају да важе након раскрснице.

 

 

(rtvbn.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img