spot_img
spot_img

Возачи у БиХ дугују 70 милиона КМ за казне, у Брчком преко 3 милиона дуга

spot_img
spot_img
spot_img

Несавјесни возачи у БиХ, који свакодневно угрожавају свој, али и животе других учесника у саобраћају, накалемили су дуг од скоро 70 милиона марака на основу неплаћених казни, пише “Глас Српске”.

Да се укупна дуговања по основу неплаћених саобраћајних казни повећавају из године у годину показују подаци Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (IDDEEA) БиХ, према којима су возачи у БиХ у марту прошле године били дужни 63.660.710 КМ, док је укупни дуг сада достигао 69.625.443 марке.

“Апсолутни рекордер у Српској и даље је Требињац са 60.668 КМ казне, док раме уз раме са њим стоји Модричанин који дугује 572 марке мање”, показују подаци IDDEEA.

Статистика свједочи и да возачи у ФБиХ за саобраћајне казне дугују готово двоструко више од оних из Српске. Неславни рекордер у ФБиХ је Сарајлија који дугује 145.534 КМ. Највећи дуг за неплаћене казне у Брчко дистрикту достигао је 77.360 КМ.

Како су навели у IDDEA, најчешћи прекршаји су прекорачење брзине, некоришћење сигурносног појаса и вожња неисправног возила, а возачи често “заборављају” да упале свјетла и непрописно паркирају возила.

Члан Савјета за безбједност саобраћаја града Бањалука Миленко Јаћимовић сматра да високе казне нису рјешење за бахате возаче јер се, како тврди, само повећава степен ненаплативости и корупције.

Према његовим ријечима, неславни рекордери су нашли рупу у закону, коју злоупотребљавају због чега би требало мијењати прописе.

“Поставља се питање зашто таквима до сада није поништена возачка дозвола и слично”, истакао је Јаћимовић за “Глас Српске” и додао да само повећање казни није ријешило проблеме ни у једној земљи.

Осим, како каже, “ударца по џепу”, надлежни би требало да ураде још много тога како би се пробудила свијест возача, између осталог, увођењем блокаде брзине на возилу, као што је случај у многим земљама широм свијета, а неопходна је и едукација, превентива и научноистраживачки рад у области безбједности саобраћаја.

Додао је да наука мора да пронађе одговор на питање због чега расте број возача који за волан сједају под дејством алкохола, не поштују ограничења брзине и то понављају, као и на које начине се може утицати да се то смањи.

“Саобраћајне прописе најмање поштују возачи између 25 и 30 година, док су почетници на шестом мјесту по питању саобраћајних незгода”, рекао је Јаћимовић.

Дуговања по основу неплаћених казни (у КМ)

Република Српска 22.963.412
Федерација БиХ 43.567.916
Брчко дистрикт 3.094.115
Највећа дуговања возача у Српској (у КМ)

ГРАД ИЗНОС
Требиње 60.668
Модрича 60.096
Србац 49.050
Добој 46.720
Приједор 40.360
Највећа дуговања возача у ФБиХ (у КМ)

ГРАД ИЗНОС
Сарајево Стари Град 145.534
Маглај 63.638
Живинице 54.301
Хаџићи 50.476
Градачац 43.926

 

 

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img