spot_img
spot_img

Возачи не одустају: И данас блокада саобраћајница

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Возачи из Републике Српске и БиХ позвани су и данас да зауставе своја возила у знак протеста због високих цијена горива.

Покретач ове иницијативе је Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт Републике Српске, потврдио је Мондо порталу да ће возачи у 17 часова и данас на сат времена зауставити своја возила.

“На јучерашње упозорење нико од надлежних није реаговао. Настављамо са блокадом саобраћајница све док се не удовољи нашим захтјевима”, рекао нам је Грбић.

На друштвеним мрежама покренута је акција “Стоп поскупљењу горива” у којој се возачи позивају да сваки дан, почевши од недјеље у 17 часова на сат времена зауставе своје аутомобиле.

Подсјећања ради, надлежне институције су се оглушиле на захтјев превозника за заједнички састанак након што је усвојен закон о додатним акцизама на гориво.

“Свјесни смо да не можемо утицати на свјетске цијене нафте, али можемо на путарине јер имамо најевеће обавезе приликом регистрације теретних и путничких возила. Страни превозници који улазе у БиХ не плаћају никакву путарину кориштењем аутопутева што није случај наших превозника у ЕУ. Морамо платити буквално сваку стопу коју смо прешли. Надамо се да ће се пробудити свијест у институцијама и да ће омогућити нека олакшања за возаче. Ако држава узима 1,10 КМ од једне литре горива ред је да и они прихвате један дио терета за добробит привредника и грађана БиХ”, рекао нам је раније Грбић највљујући акцију “Стоп поскупљењу горива”.

Иако је јуче била недјеља и нерадни дан, возачи широм БиХ су блокирали саобраћајнице у својим градовима како би властима поручили да поскупљења горива нису у складу са животним стандардном грађана. Возачи су блокирали саобраћај у Бањалуци, Сарајеву, Тешњу, Високом, Брчком, Зеници, Тузли…

На подручју Бањалуке највећа блокада саобраћаја била је на Приједорској петљи гдје се зауставило неколико стотина возила, а били су блокирани и други дијелови града попут центра, транзита и кружног тока према насељу Лауш. Више о јучерашњим протестима – ОВДЈЕ.

Имајући у виду да је данас радни дан, заустављање аутомобила у наставку акције “Стоп поскупљењу горива” могло би довести до правог саобраћајног хаоса највише због чињенице да се људи у то вријеме враћају са посла.

 

 

 

 

 

(mondo.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img