spot_img
spot_img

Vozači ne odustaju: I danas blokada saobraćajnica

Published:

spot_img

Vozači iz Republike Srpske i BiH pozvani su i danas da zaustave svoja vozila u znak protesta zbog visokih cijena goriva.

Pokretač ove inicijative je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske, potvrdio je Mondo portalu da će vozači u 17 časova i danas na sat vremena zaustaviti svoja vozila.

“Na jučerašnje upozorenje niko od nadležnih nije reagovao. Nastavljamo sa blokadom saobraćajnica sve dok se ne udovolji našim zahtjevima”, rekao nam je Grbić.

Na društvenim mrežama pokrenuta je akcija “Stop poskupljenju goriva” u kojoj se vozači pozivaju da svaki dan, počevši od nedjelje u 17 časova na sat vremena zaustave svoje automobile.

Podsjećanja radi, nadležne institucije su se oglušile na zahtjev prevoznika za zajednički sastanak nakon što je usvojen zakon o dodatnim akcizama na gorivo.

“Svjesni smo da ne možemo uticati na svjetske cijene nafte, ali možemo na putarine jer imamo najeveće obaveze prilikom registracije teretnih i putničkih vozila. Strani prevoznici koji ulaze u BiH ne plaćaju nikakvu putarinu korištenjem autoputeva što nije slučaj naših prevoznika u EU. Moramo platiti bukvalno svaku stopu koju smo prešli. Nadamo se da će se probuditi svijest u institucijama i da će omogućiti neka olakšanja za vozače. Ako država uzima 1,10 KM od jedne litre goriva red je da i oni prihvate jedan dio tereta za dobrobit privrednika i građana BiH”, rekao nam je ranije Grbić najvljujući akciju “Stop poskupljenju goriva”.

Iako je juče bila nedjelja i neradni dan, vozači širom BiH su blokirali saobraćajnice u svojim gradovima kako bi vlastima poručili da poskupljenja goriva nisu u skladu sa životnim standardnom građana. Vozači su blokirali saobraćaj u Banjaluci, Sarajevu, Tešnju, Visokom, Brčkom, Zenici, Tuzli…

Na području Banjaluke najveća blokada saobraćaja bila je na Prijedorskoj petlji gdje se zaustavilo nekoliko stotina vozila, a bili su blokirani i drugi dijelovi grada poput centra, tranzita i kružnog toka prema naselju Lauš. Više o jučerašnjim protestima – OVDJE.

Imajući u vidu da je danas radni dan, zaustavljanje automobila u nastavku akcije “Stop poskupljenju goriva” moglo bi dovesti do pravog saobraćajnog haosa najviše zbog činjenice da se ljudi u to vrijeme vraćaju sa posla.

 

 

 

 

 

(mondo.ba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img