Vlast tvrdi: Pozitivni populacioni trendovi u RS

U Palati Republike danas je predstavljena naučno- istraživačka studija „Demografski razvoj i populaciona politika Republike Srpske – analiza stanja i prijedlog mjera“.

Studiju je na inicijativu predsjednice RS Željka Cvijanović izradio ekspertski tim kojim je rukovodio prof. dr Draško Marinković.

Istaknuto je da su posljednjih godina zabilježene određene pozitivne tendencije, te da u posljednjih osam godina postoji konstantnost rađanja, a da je u prošloj godini rođeno 230 beba više u odnosu na godinu ranije.

“To je sve plod onoga što smo ranije ulagali i posljedica je onoga što se provodi u smislu mjera populacione politike u posljednjih deset godina”, rekao je Marinković.

On je istakao da su rađena anketiranja majki, ali i potencijalnih migranata ispred konzulata Slovenije u Banjoj Luci.

“Trebamo izraziti optimizam i mijenjati populacionu klimu. Zašto ne očekivati naredne godine veći broj djece. Oko 2.000 žena koje smo anketirali, imaju koeficijent reprodukcije 1,6. Sve one imaju želju da rode dvoje, odnosno troje djece, dakle želja im je 2,8 djece u prosjeku i tu je prostor za mjere populacione politike”, istakao je Marinković.

Član Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik je istakao da je ovakvom pristupu potrebna opšta podrška, te da će SNSD o tome razgovarati i na sjednici Glavnog odbora 18. septembra.

Najavio je besplatni predškolski obuhvat sve djece u RS.

“Cilj društva je besplatan obuhvat sve djece i da se nađu sredstva za to. Moramo to planirati u narednim godinama. Vjerujem da, kada bismo svi vidjeli resurse, lokalne zajednice i Republike, ali i nekih kompanija, u narednih pet godina možemo doći do toga da imamo obuhvat sve djece u vrtićima i da to bude besplatno za sve roditelje” rekao je Dodik.

Najavio je i kreditnu podršku mladim bračnim parovima.

“Tu neće biti prostora za špekulacije”, dodao je Dodik.

On je istakao da će svaki par dobiti dio sredstava od lokalne zajednice i dio od republičkog nivoa i da za svako rađanje djeteta, paru bude otpisan dio kredita.

Predsjednica RS Željka Cvijanović je istakla da je posebno izražena problematika odliva stanovništva, odnosno odlazak ljudi iz Republike Srpske.

Podvukla je da to nije specifično samo za RS, nego i regiju, ali i Evropsku uniju, gdje se radno sposobno stanovništvo kreće iz jedne u drugu državu.

Cvijanović je kazala da je Vlada RS uspostavila brojna izdvajanja, kroz mjere za podršku majci, porodici, pomoći za novorođenčad, pomoć za treće i četvrto dijete, besplatni udžbenici za prve i druge razrede osnovnih škola i drugo.

“Čitav niz sistemskih mjera je obezbijeđeno do sada. Podsticanje rađanja i nataliteta nije samo stvar finansijskih izdvajanja, jer postoji čitav niz nematerijalnih koraka koje moramo preduzeti da bismo došli do željenih rezultata” rekla je Cvijanović.

Dodala je da su analizirana stanja u okruženju, ali i kako su neke zemlje uspjele vratiti stanovništvo poput Irske, područja Baltika…

“Jedna od mjera je svakako zapošljavanje, veće plate, bolji uslovi za život, infrastuktura i drugo. Ostaje veliki posao. Slijedi i sveobuhvatna reforma obrazovnog sistema” dodala je Cvijanović.

Premijer RS Radovan Višković je posebno podvukao problem nataliteta u RS.

“Iz budžeta RS 1,5 odsto ide za pronatalitetnu politiku, porodicu i sve što obuhvata taj segment. To nije beznačajan novac, ali sada trebamo vidjeti efekte. Zaustavili smo pad rađanja, imamo konstantan nivo rađanja unazad osam godina. U protekloj godini imamo za oko 230 novorođenčadi više nego prethodne. To je sigurno doprinos mjera ove vlasti, te prošle i ove Vlade RS” kazao je Višković.

Dodao je i da je kroz mjere za finansiranje vještačke oplodnje, u RS rođeno oko 1.115 beba.

Rekao je da će ubuduće sve nezaposlene majke koje nisu bile u radnom odnosu uoči rađanja, makar i jedan dan, imati pravo na naknadu.

Dio prihoda od igara na sreću, takođe će se usmjeriti na pronatalitetnu politiku.

“Znate koja se kampanja vodila, kada smo ušli u donošenje novog Zakona o igrama na sreću. Sada su za preko 40 odsto veći prihodi i biće usmjereni u pronatalitetnu politiku”, istakao je Višković.

 

 

 

 

(mondo.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime