Vlast kupuje službena vozila, radnici liječe bolesnu djecu

Trend koji od osnivanja prati Fond solidarnosti za liječenje teško oboljele djece iz RS u inostranstvu, nastavljen je i ove godine.

Kako potvrđuje finansijski izvještaj za prvi kvartal 2019, i dalje najviše novca za bolesne mališane daju radnici – građani RS koji masovno, od plate, izdvajaju doprinos za ovaj Fond, odnosno za bolesnu djecu. Tako je od početka godine do kraja marta po tom osnovu prikupljeno čak 1,44 miliona KM, pa su radnici izdvajanjem iz plata za bolesnu djecu obezbijedili čak 20 odsto više novca nego što je planirano. Fond je, po tom osnovu, u plusu 250.589 KM.

- Reklama -

S druge strane, iako mediji gotovo svakodnevno izvještavaju o kupovini novih limuzina u organima vlasti i javnim preduzećima, mnogi su očigledno “zaboravili” na zakonsku obavezu, da prilikom kupovine službenog automobila izdvoje pet odsto od vrijednosti vozila u fond za liječenje mališana u inostranstvu. Zato je po ovom osnovu za prva tri mjeseca 2019. naplaćeno tričavih 13.238 KM, ili čak 109 puta manje nego od plata radnika.
– Doprinosi za solidarnost po osnovu kupljenog službenog vozila manji su 73 odsto od planiranih – navodi se u kvartalnom finansijskom izvještaju.

Ovo je ujedno, vjerovatno, jedini minus u poslovanju Fonda, koji je obezbijedio novac za liječenje 64 djece u inostranstvu, a na računu je ostalo više od 5 miliona suficita.

Nedavno je u Narodnoj skupštini RS i pozicija i opozicija jednoglasno podržala rad Fonda, ali su poslanici skrenuli pažnju na izbjegavanje plaćanja doprinosa pri kupovini službenih automobila.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime