Влада Српске уредбом ограничила марже на гориво - nula49.com
spot_img
spot_img

Влада Српске уредбом ограничила марже на гориво

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Влада Републике Српске донијела је данас Уредбу о прописивању мјере непосредне контроле цијена на подручју Републике Српске одређивањем маржи у трговини нафтних деривата.

Њоме је за трговце на велико нафтним дериватима одређена максимална велепродајна маржа у висини од 0,06 КМ по литру деривата, док је за трговце на мало нафтним дериватима одређена максимална малопродајна маржа у висини од 0,25 КМ по литру деривата, саопштило је Министарство трговине и туризма РС.

Циљ доношења Уредбе односи се, кажу, на заштиту економских интереса грађана и сузбијање нереалног утврђивања цијена и евентуалног непоштеног понашања појединих трговаца нафтним дериватима.

– С обзиром на то да је у протеклом периоду дошло до значајног снижења цијена барела на свјетском тржишту, те у том смислу и до снижења рафинеријских цијена нафтних деривата, на бензинским пумпама у Републици Српској нису евидентирана одговарајућа снижења малопродајних цијена нафтних деривата. Уредбом се утврђује постојање услова за прописивање мјера непосредне контроле цијена на подручју РС, на начин да је за трговце на велико нафтним дериватима одређена максимална велепродајна маржа у висини од 0,06 КМ по литру деривата, док је за трговце на мало нафтним дериватима одређена максимална малопродајна маржа у висини од 0,25 КМ по литру деривата – истичу из овог министарства.

Инспекцијски надзор над примјеном Уредбе вршиће Републичка управа за инспекцијске послове посредством републичког тржишног инспектора и тржишног инспектора у јединицама локалне самоуправе.

Новчане казне за трговце који буду поступали супротно одредбама прописаним Уредбом су у распону од 5.000 КМ до 10.000 КМ, уз могућност изрицања мјера одузимања имовинске користи остварене извршењем прекршаја.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img