Vlada FBiH tuži Republiku Srpsku

- Reklama -

Vlada Federacije BiH dala je danas saglasnost za pokretanje tužbe protiv Republike Srpske radi nadoknade štete zbog neodobravanja prijedloga obračuna drugih privremenih poravnanja između entiteta za 2012. i 2016. godinu pri raspodjeli prihoda od indirektnih poreza.

Ova saglasnost data je na današnjoj sjednici Vlade FBiH federalnom Ministarstvu finansija, kojeg zastupa federalno Pravobranilaštvo, a protiv Ministarstva finansija Srpske.

- Reklama -

Federalna Vlada je na današnjoj sjednici u Sarajevu prihvatila informaciju o tužbi koju je Republika Srpska pokrenula za nadoknadu štete zbog neizvršenja poravnanja prihoda od indirektnih poreza, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Vlada je dala saglasnost na odluku o usvajanju Programa kreditnih plasmana za podsticaj zapošljavanja i održavanja zaposlenosti iz sredstava Federalnog zavoda za zapošljavanje, koju je donio Upravni odbor Zavoda.

Krediti za novo zapošljavanje iznose, po novozaposlenom radniku, za industrijsku proizvodnju 25.000 KM, a za zanatstvo i usluge, poljoprivrednu proizvodnju i održavanje starih zanata 20.000 KM. Pri tome je minimalni iznos kredita po jednom korisniku 40.000 KM, a maksimalni 500.000 KM.

S ciljem održavanja postojeće zaposlenosti, kredit iznosi 10.000 KM po zaposelnom, bez obzira na privrednu granu.

Vlada FBiH je, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, odobrila da iz sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH, gradu Mostaru bude doznačeno 250.000 KM s ciljem realizacije infrastrukturnih projekata za koje nisu obezbijeđena sredstva u budžetu grada Mostara.

Prihvaćena je i informacija o zahtjevu za izdvajanje 462.069 KM iz tekuće rezerve za podršku budžetu ovog grada za 2019. godinu.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime