Vjernici katoličke vjeroispovijesti širom BiH obilježili Božić

Najveći hrišćanski praznik Božić proslavili su širom BiH vjernici katoličke vjeroispovijesti skromno, kako i dolikuje Božiću, prvo u katedralama na svečanim misama, a nakon toga u domovima, u krugu porodice.

Na svečanoj misi u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, povodom praznika Isusovog rođenja Božića, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić rekao je da je Božić svetkovina, blagdan mira, te taj Božji mir treba da zaživi u ljudskom srcu i među ljudima.

On je poručio da su se ljudi udaljili jedni od drugih zbog sebičnosti i pohlepe.

- Reklama -

“Bog se približio čovjeku želeći da uspostavi vezu s njim. Rođenjem Isusa želi Bog vratiti čovjeku dostojanstvo, a na čovjeku je odluka da se približi Bogu, da ga prihvati, da se oslobodi zla, prikloni dobru”, kaže kardinal Puljić.

U katedrali svetog Bonaventure u Banjaluci misu je predvodio pomoćni biskup banjalučki Marko Semren, koji je poručio da hrišćani moraju da žive od Boga i s Bogom, te kao što je Hrist uzeo naše tijelo, tako i hrišćani moraju uzeti njegov duh.

“Moramo gledati Isusovim očima, misliti njegovim mislima, ljubitit njegovom ljubavlju, govoriti njegovim riječima. Mnoge čestitike su upućene iz čitavog svijeta nama, a isto tako i preko nas su upućene čitavom svijetu. Želim vam čestitati Božić i rođenje Isusovo”, poručio je Semren.

Zbog zdravstvenih problema misu nije služio biskup banjalučki Franjo Komarica.

Misi u Banjaluci je prisustvovao veliki broj vjernika, a među njima je i Anton Horvat, koji kaže da je badava sve oko Božića, i kićenje i trpeza, ako se Isus ne rodi u ljudskom srcu i ako ne proizvede promjenu u ljudskom životu.

“Božić je podsjećanje na to da treba da se mijenjamo i da treba da budemo što sličniji Isusu, kojem je rođendan”, rekao je Horvat.

Banjalučanka Vesna Vrkačević kaže da je Božić najradosniji, najsvečaniji i najdraži praznik za hrišćane bez obzira na to kojoj vjeroispovijesti pripadali.

“Praznik obilježavamo skromno, kako smo obilježavali praznik ranije, tako i sada nastavljamo, skromno od mojih malih nogu pa do starosti”, rekla je Vrkačevićeva, dok je njena unuka Ana Tomić rekla da joj je Božić izuzetno drag jer se na taj dan okupi čitava porodica, te vrijeme provedu svi zajedno.

Mise su služene i u drugim gradovima širom BiH, te je u Palama u katoličkoj crkvi svetog Josipa Radnika misu služio župnik Fabijan Stanušić.

Božićna misa služena je i u kapelici svetog Dominika u Goraždu za samo pet vjernika katoličke vjeroispovijesti, a nju je predvodio sveštenik Željko Čuturić.

Božićno slavlje u gradu na Drini tradicionalno je skromno, a svake godine broj vjernika na misi je manji, ali bez obzira na to podsjećaju da slaviti Božić znači prepoznati Božju blizinu i u njoj naći izvor snage i nade.

Povodom Božića u svim rimokatoličkim crkvama u noći s ponedjeljka na utorak služene su i mise polnoćke.

(agencije)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime