spot_img
spot_img

Вјерници католичке вјероисповијести широм БиХ обиљежили Божић

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Највећи хришћански празник Божић прославили су широм БиХ вјерници католичке вјероисповијести скромно, како и доликује Божићу, прво у катедралама на свечаним мисама, а након тога у домовима, у кругу породице.

На свечаној миси у сарајевској катедрали Срца Исусова, поводом празника Исусовог рођења Божића, надбискуп метрополит врхбосански кардинал Винко Пуљић рекао је да је Божић светковина, благдан мира, те тај Божји мир треба да заживи у људском срцу и међу људима.

Он је поручио да су се људи удаљили једни од других због себичности и похлепе.

“Бог се приближио човјеку желећи да успостави везу с њим. Рођењем Исуса жели Бог вратити човјеку достојанство, а на човјеку је одлука да се приближи Богу, да га прихвати, да се ослободи зла, приклони добру”, каже кардинал Пуљић.

У катедрали светог Бонавентуре у Бањалуци мису је предводио помоћни бискуп бањалучки Марко Семрен, који је поручио да хришћани морају да живе од Бога и с Богом, те као што је Христ узео наше тијело, тако и хришћани морају узети његов дух.

“Морамо гледати Исусовим очима, мислити његовим мислима, љубитит његовом љубављу, говорити његовим ријечима. Многе честитике су упућене из читавог свијета нама, а исто тако и преко нас су упућене читавом свијету. Желим вам честитати Божић и рођење Исусово”, поручио је Семрен.

Због здравствених проблема мису није служио бискуп бањалучки Фрањо Комарица.

Миси у Бањалуци је присуствовао велики број вјерника, а међу њима је и Антон Хорват, који каже да је бадава све око Божића, и кићење и трпеза, ако се Исус не роди у људском срцу и ако не произведе промјену у људском животу.

“Божић је подсјећање на то да треба да се мијењамо и да треба да будемо што сличнији Исусу, којем је рођендан”, рекао је Хорват.

Бањалучанка Весна Вркачевић каже да је Божић најрадоснији, најсвечанији и најдражи празник за хришћане без обзира на то којој вјероисповијести припадали.

“Празник обиљежавамо скромно, како смо обиљежавали празник раније, тако и сада настављамо, скромно од мојих малих ногу па до старости”, рекла је Вркачевићева, док је њена унука Ана Томић рекла да јој је Божић изузетно драг јер се на тај дан окупи читава породица, те вријеме проведу сви заједно.

Мисе су служене и у другим градовима широм БиХ, те је у Палама у католичкој цркви светог Јосипа Радника мису служио жупник Фабијан Станушић.

Божићна миса служена је и у капелици светог Доминика у Горажду за само пет вјерника католичке вјероисповијести, а њу је предводио свештеник Жељко Чутурић.

Божићно славље у граду на Дрини традиционално је скромно, а сваке године број вјерника на миси је мањи, али без обзира на то подсјећају да славити Божић значи препознати Божју близину и у њој наћи извор снаге и наде.

Поводом Божића у свим римокатоличким црквама у ноћи с понедјељка на уторак служене су и мисе полноћке.

(agencije)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img