Višković u Brčkom: Ružne poruke iz FBiH na Dan Republike Srpske - nula49.com
spot_img
spot_img

Višković u Brčkom: Ružne poruke iz FBiH na Dan Republike Srpske

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković izjavio je danas da su na dan kada je Srpska proslavljala Dan Republike iz Federacije BiH došle ružne poruke poput paljenja zastave Srpske uz povike “Alahu ekber”, dok su iz Srpske poslate poruke mira i ljubavi.

– Naša želja nikada nije bila da proslavom Dana Republike nekoga iritiramo, provociramo. I neki drugi slave svoje datume, koji se nama mogu sviđati manje ili više, ali nikome ne branimo – rekao je Višković u Brčkom.

On je istakao da ne razumije to da neko može tražiti od nekoga da ne slavi svoj datum rođenja, pa tako Srpska ne može slaviti Dan Republike 1. maja, jer je nastala 9. januara 1992. godine.

– Ako pitate, niko u Republici Srpskoj neće dati pozitivno mišljenje za 1. mart, ali se taj dan slavi u FBiH – naveo je Višković.

On je pozvao sve razumne ljude da prihvate 9. januar kao realnu činjenicu i ponovio da su jučerašnje poruke iz Banjaluke, kao i današnje iz Brčkog – da je Srpska za mir, suživot i dogovor za zajedničko građenje budućnosti BiH.

– Gospodo, ako želite da imamo zajedničku zemlju onda se poštujmo, uvažavajmo se, poštujmo Ustav ove zemlje. Šta je svetije i ispravnije nego poštovati Ustav zemlje u kojoj živimo? Da li se to od nas traži da ne poštujemo Ustav? Svugdje na svijetu treba da odgovaraju oni koji ne poštuju Ustav zemlje u kojoj žive. Republika Srpska uporno ponavlja – vratite nas na ustavne principe u ovoj zemlji da bismo zajedno živjeli u slobodi, miru, napretku – poručio je Višković.

Premijer Srpske je naglasio da je ponosan na to što je Republika Srpska sposobna da omogući svim ljudima bezbjedan život i da slave svoje praznike.

Višković je konstatovao da je vrlina ovih prostora bila vjerska i kulturna različitost naroda koji ovdje žive, u prihvatanju tih različitosti, te upitao šta se promijenilo.

– Da li treba da slušamo neke strance koji su došli ovdje da nam oni kažu kako treba da živimo sa komšijama i prijateljima? – upitao je Višković.

Višković je pozvao na toleranciju, uvažavanje, poštovanje, jer bez toga nije moguće graditi budućnost.

Višković je konstatovao da u BiH ima dovoljno otvorenih pitanja i problema, a koje je moguće lako riješiti uz dogovor.

On je upitao i zašto na računima Uprave za indirektno oporezivanje treba da bude blokirano 250 miliona KM koje pripadaju preduzećima iz oblasti saobraćaja oba entiteta i ko od toga profitira.

Višković je zaključio da se time ne kažnjava Republika Srpska, već građani oba entiteta, sva tri konstitutivna naroda, u čijem interesu je rekonstrukcija putne mreže.

U Zenici je sinoć, na dan kada je Republika Srpska obilježavala svoj praznik – Dan Republike, zapaljena zastava Srpske, dok je grupa huligana uzvikivala “Alahu ekber” i “Tekbir”.

Prema skandaloznim i sramnim snimcima, koji su se pojavili na društvenim mrežama, grupa huligana je nosila i ratne zastave takozvane Armije BiH.

 

 

(rtrs.tv)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img