spot_img
spot_img

Вишковић обмануо јавност – “Приземљени” авион само овај мјесец летио десет пута

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Авион Републике Српске „Cessna Е7-СМС“, за којег у Влади тврде да је неисправан и да је то једини разлог што купују нови од 19 милиона марака, летио је само овог мјесеца десет пута.

Посљедњи лет био је из Београда за Бањалуку у суботу, 21. септембра ове године, исти дан када су званичници Српске били на састанку са предсједником Србије Александром Вучићем, открива портал Capital.ba.

Подаци до којих смо дошли показују да премијер Радован Вишковић није говорио истину када је рекао да је авион у власништву Српске приземљен већ два мјесеца и да је због тога неопходна куповина новог авиона.

„Наш авион око два мјесеца није летио, у том времену смо користили туђи авион, изнајмљивали смо и правили огромне трошкове за Републику Српску. Незнајући када ћемо добити поново дозволу за лет нашег авиона, и она може бити ускраћена кад год неко други донесе одлуку, ми смо размотрили могућност набавке новог, уз могућност замјене старо за ново. На основу процјене коју су урадили из Cessna, нисмо били задовољни како су процијенили наш авион и донијели смо одлуку да идемо у набавку, да комплетан износ финансирамо из буџета“, казао је Вишковић.

Подаци са једног од сајтова на којима је могуће пратити летове авиона у свијету показују да је авион Српске, Cessna регистарских ознака Е7-СМС, летио у овом мјесецу десет пута, у периоду од 2. до 21. септембра.

Посљедњи регистрован лет овим авионом био је у суботу, из Београда за Бањалуку. Тај дан је био састанак предсједника Србије Александра Вучића са званичницима Српске и представницима парламентарних странака из РС.

На састанку са Вучићем били су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједница РС Жељка Цвијановић и премијер Радован Вишковић. Сви они имају право на кориштење авиона Српске, односно услуга Ваздухопловног сервиса РС.

На регистру летова је видљиво да је авион Српске у петак, 20. септембра, летио из Маховљана у Сарајево, па послије подне из Сарајева у Београд, да би затим из Београда одлетио у Маховљане, односно на бањалучки аеродром. То вече је Додик гостовао на РТС-у у емисији „Око“, гдје је говорио о декларацији СДА уочи састанка са Вучићем.

У суботу ујутро авион је из Маховљана летио за Београд, а вратио се послијеподне.

Прије тога, 18. септембра, овај авион Српске, летио је у из Маховљана у Беч и назад. У Београд је летио и 14. и 12. септембра.

Capital.ba је прије два дана објавио да власт не жели да се одрекне луксуза и да купује авион, иако се Република Српска задужује на домаћој и Бечкој берзи, код комерцијалних банака, те моли за помоћ Србије како би одржала ликвидност.

Одговора о куповини авиона, на питања која смо упутили у кабинете предсједнице РС Жељке Цвијановић и премијера Радована Вишковића, још увијек нема, али су они о томе јуче говорили у Залужанима код Бањалуке, гдје је промовисана Јединица жандармерије МУП-а Српске.

Вишковић је рекао да је авион који РС посједује прије око мјесец дана приземљен, као и све Cessna тог типа у свијету, због квара на тој врсти авиона.

Додао је да ће по доласку новог авиона, постојећи авион бити продат на лицитацији.

„Сматрамо да ћемо тако добити више него да смо ишли у замјену и доплату. Све је урађено са стандардима, економски посматрано, а идуће године истиче гарантни рок за наш авион, морао би ићи у редован сервис, који би био преко 1,5 милиона евра. Када саберете сервис и колико кошта стари авион, донијели смо одлуку да уз доплату, која није безначајна, а није ни велика, можемо да добијемо нови авион и тиме смањимо трошкове“, рекао је Вишковић.

Вишковић није објаснио колико би сервис коштао и на колико је процијењен авион који је купљен 2008. године за 4.870.000 америчких долара.

 

 

 

 

(capital.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img