Višković: Obavljeno uzorkovanje kiseonika na UKC-u RS, javnost će ubrzo biti obaviještena o nalazima

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je na sjednici Narodne skupštine da je jutros oko osam časova u Univerzitetskom kliničkom centru Srpske referentna laboratorije iz Srbije uzela uzorak za analizu kiseonika.

On je, odgovarajući na pitanje poslanice PDP-a Jelene Trivić, rekao da je uzorak kiseonika poslat u jednu referentnu laboratoriju u Srbiji, te da će najvjerovatnije tokom dana nalazi biti gotovi.

Nakon toga će, kaže biti održana konferencija za štampu, gdje će se saopšteni svi relevantni pokazatelji.

Višković je rekao da prilikom nabavke kiseonika u tenderu piše samo riječ kiseonik i pominje se čistoća od 99,5 odsto, što je čistoća za medicinski kiseonik.

-Ako meni ne vjerujete, morate vjerovati direktoru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandru Zolaku koji je izdao rješenje Firmi „TNT tehnogas“ za stavljanje lijeka u promet – rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, u rješenju, koje je potpisao Zolak, piše da se medicinski gas čija je čistoća 99,5 odsto primjenjuje kao lijek u zdravstvenim ustanovama sekundarnog i tercijarnog karaktera.

On je naveo da je problem nastao 2018. godine, kada je Zolak pokušao da nametne novi pravilnik za proizvodnju medicinskog kiseonika.

Vlada Republike Srpske juče je na tematskoj sjednici razmatrala informaciju o nabavci i korištenju kiseonika u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i bolnicama u Republici Srpskoj.

Vlada je zadužila j Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da u saradnji sa Republičkom upravom za inspekcijske poslove i UKC-om Srpske obezbijedi uslugu laboratorije ovlaštene za ispitivanje kontrole kvaliteta kiseonika radi pribavljanja nezavisne potvrde kvaliteta medicinskog kiseonika koji se koristi u toj ustanovi.

Trivićeva je Vladu optužila da joj je sedam sati trebalo da nakon sjednice javnost obavijesti o rezultatima sjednice, ali da je, kako je rekla, Vlada izvrnula činjenice i uznemirila javnost.

– Vlada juče nije zasjedala sedam ili osam sati. Sjednica je završena za manje od sat vremena. Vlada je uradila ono što je jedino mogla da uradi, da naredi da se u što kraćem roku, zbog javnosti i građana Srpske uradi analiza. Ne možemo se baviti spekulacijama i poluistinama – rekao je Višković na sjednici NSRS.

 

 

(glassrpske.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime