Višković: Medicinski kiseonik na UKC RS ispravan

Takozvana afera kiseonik nije postojala, niti postoji. Analiza kiseonika koji je korišten u Univerzitetskom kliničkim centru Republike Srpske koju je uradila referentna ustanova pokazala je da je čistoća kiseonika na jednoj lokaciji sa koje je uzet uzorak 99,99, a na drugoj 99,92.

Minimalna čistoća mora da bude 99,5 što znači da je čistiji nego što propisi nalažu, rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

- Reklama -

On je dodao i da je čistoća u bolnici Dr Mladen Stojanović u Prijedoru 99,96.

– Neki su očekivali da Srpska ostane bez kiseonika, ali to vam nećemo dozvoliti. I dalje se spinuje i laže

Jedini koji ima tzv. dozvolu je firma Meser. Ta firma je u martu dobila dozvolu, a ja pitam ko je do tada isporučivao kiseonik zdravstvenim ustanovama – rekao je Višković.

Za kvalitet lijekova u BiH, istakao je on, odgovorna je Agencija za lijekove BiH, a Vlada će u narednim danima podnijeti krivične prijave protiv svih onih koji su širili paniku, laži i klevete.
Konferenciji prisustvuje i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Uzorkovanje je obavljeno u UKC-u, na osnovu zaključka Vlade Republike Srpske.

Tehničko lice inostrane laboratorije, ovlaštene za ispitivanje kontrole kvaliteta, uzelo je 28. septembra uzorak iz centralne cisterne, koji je potom zapečaćen i otpremljen u ovlaštenu laboratoriju.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je nakon inspekcijskog nadzora zabranila firmi “TGT tehnogas” iz Laktaša proizvodnju i promet medicinskog kiseonika.

Ova firma je UKC Srpske i druge bolnice u Srpskoj snabdijevala kiseonikom.

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić izjavio je juče da UKC ima samo još nekoliko tona kiseonika koji se koristi u liječenju pacijenata i da su zbog toga zdravstveni radnici i rodbina pacijenata veoma zabrinuti.

 

 

 

(glassrpske.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime