Višegrad: Ulica Spomenka Gostića

U najmlađem višegradskom naselju, naselju građenom za izbjegla i raseljena lica Garči, danas je otkrivena i osvještana Spomen-ploča najmlađem odlikovanom borcu Vojske Republike Srpske Spomenku Gostiću, a jedna ulica dobila je njegovo ime.

Predsjednik Predsjedništva boračke organizacije Višegrad Milisav Vasić kaže da je ponosan na ovaj događaj i to da Republika Srpska ne zaboravlja svoje poginule sinove, a u obilježavanju njihovih stratišta i mjesta podviga prednjače njihovi saborci.

- Reklama -

„On je samo jedan, doduše najmlađi odlikovani borac, koji je život ugradio u temelje Republike srpske“, dodao je Vasić.

Inicijativu da jedna ulica u gradu na Drini dobije ime po Spomenku Gostiću, koji je poginuo od granate 20. marta 1993. godine, dala je upravo Boračka organizacija i načelnik opštine Mladen Đurević.

„Odluka je donesena na sjednici opštinskog parlamenta i mi je realizujemo i to na godišnjicu Gostićeve pogibije”, rekao je Đurević.

Autor filma „Spomenko na vječnoj straži“ Mile Savić, snimatelj BN televizije, rekao je da je srećan što prisustvuje ovom događaju. „Odavde pored ostalog treba da u svijet ode poruka mira da rata nikad više ne bude, da ne ginu ljudi a posebno djeca“, istakao je Savić.

Sveštenici su prije svečanog otvaranja ulice osvještali spomen-obilježje mladom junaku. Višegradski pjesnik Božidar Škobić odrecitovao je pred velkim brojem građana koji su prisustvovali ovom događaju svoju pjesmu posvećenu najmlađem srpskom borcu.

Petnaestogodišnji dječak Spomenko Gostić odbio je naredbu da se skloni od ratnih dejstava i dobrovoljno ostao u redovima Vojske Republike Srpske.

(rtvbn.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime