Više automobila od zaposlenih radnika

Ni bogati Švajcarci ne mogu da shvate da u jednoj maloj Republici Srpskoj ima više automobila nego zaposlenih radnika.

Zvanično je zaposleno 257.740 radnika, a registrovano nešto više od 304.000 putničkih automobila. Kada se malo zagrebe ispod ovih brojki, realnost je ipak sasvim drugačija.

Najviše automobila su stara auta, jer ih je pola starije od čak 15 godina, što je u Evropskoj uniji nezamislivo da se pojavi na drumovima. Dakle, riječ je o, uslovno rečeno, jeftinim autima, a neka od njih koštaju i svega 2.000-3.000 maraka. Ako imamo u vidu rad na crno, odnosno radnike koji nisu zvanično zaposleni, onda je sasvim jasno odakle ovoliko auta.

Svega 1.100 automobila je staro do jedne godine, a od jedne do dvije godine ih ima tek 479. Od šest do deset godina ima registrovanih 10.719 automobila, a od 11 do 15 godina ih ima nešto više od 28.000.

Ako posmatramo po glavi stanovnika, onda je u Republici Srpskoj svaki četvrti građanin vlasnik četverotočkaša. Taj prosjek varira od opštine do opštine, pa je tako nešto bolji prosjek u gradovima Banjaluka, Bijeljina, Trebinje, Istočno Sarajevo gdje svaki treći građanin ima auto. Recimo, u Zvorniku svaki peti je vlasnik automobila.

Stručnjaci kažu da velika starost vozila, uz loše puteve i signalizaciju, ugrožava bezbjednost na drumovima i donosi povećanje broja saobraćajnih nesreća u Srpskoj. Često se od stručnjaka čuje i da smo “otpad Evrope”.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović kaže da je prosječna starost vozila prošle godine bila 16,9, a putničkih 17,2 godina. Oko 45 odsto vozila starijih je od 16 godina.

– Prema istraživanjima u svijetu, tehnička neispravnost učestvuje u saobraćajnim nesrećama sa oko 11 odsto. Odnosno, svaka 10. nezgoda se dešava zbog tehničke neispravnosti, koja povećava rizik za nastanak i posledice nastanka saobraćajnih nesreća – objasnio je Radović.

Kako kaže, nepovoljna ekonomska situacija stanovništvu Srpske otežava kupovinu novijih vozila sa boljim sistemima kočenja, kontrole, zaštite i upravljivosti.

– Uglavnom ginu putnici starijih vozila, pa je bitno da takva vozila budu pažljivo održavana i pregledana na tehničkom pregledu najmanje jednom godišnje. Vozila koja nisu pregledana i prema kojima se vlasnici nemarno odnose, opasnost su na putevima – upozorio je Radović.

 

 

 

 

(blic.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime