Vijeće za štampu i online medije osudilo korak Vlade RS ka kriminalizaciji klevete - nula49.com
spot_img
spot_img

Vijeće za štampu i online medije osudilo korak Vlade RS ka kriminalizaciji klevete

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH oštro je osudio najnovniji potez Vlade Republike Srpske koja je usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, čime uvodi klevetu u krivično zakonodavstvo.

Kako navode iz Vijeća, time se direktno ugrožava ionako upitna medijska sloboda i pravo na slobodu izražavanja.

“Dužnost medija u demokratskim društvima je da donose, objavljuju sve informacije, propituju i istražuju o svakom pitanju koje je od javnog interesa i značaja za građane, i dajući nadležnost tužiocu da ispituje i analizira novinarske priloge i tekstove po svakoj prijavi, predstavlja direktno miješanje u novinarski posao koji ima svoje regulatore i samoregulatore”, saopštilo je Vijeće za štampu i online medije.

S obzirom da je pitanje klevete već bilo uređeno Zakonom o zaštiti od klevete Republike Srpske, Vijeće za štampu i online medije u BiH postavlja pitanje zašto je vlastima u Republici Srpskoj kriminalizovanje klevete pitanje koje je dobilo status hitnosti i prioritet.

“Uprkos brojnim apelima i upozorenjima da se radi o flagrantnom gušenju medijskih sloboda koje vodi neminovnom gašenju ionako malog broja medija i medijskih profesionalaca, predviđene su kazne do čak 50.000 KM”, navodi se u saopštenju Vijeća.

Upravni odbor Vijeća pozvao je sve relevantne organizacije i udruženja koja se bave pitanjima ljudskih prava, medije i medijske profesionalce, da se odmah uključe u dalju javnu raspravu i pravnu borbu protiv kriminalizovanja klevete koja, kako navode, ne vodi nikakvom “poboljšanju medijske scene i javnog prostora”, nego u direktno gašenje i gušenje novinarskih prava i sloboda.

Podsjećamo, Miloš Bukejlović, ministar pravde Republike Srpske, nakon današnje sjednice Vlade RS na kojoj su ministri razmatrali Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, rekao je da se slučaju povrede ugleda i časti, uvodi , između ostalog, odredba za uvredu i klevetu.

“Unosi se nova glava, koja glasi “Krivična djela protiv časti i ugleda” i prvo krivično djelo, koje je tu definisano je uvreda, koja jasno i eksplicitno kaže da ko uvrijedi drugoga kazniće se novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 KM”, rekao je Bukejlović.

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img