Vesna Švancer redovno primala platu i dok je bila u zatvoru

Na račun bivšeg zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (FBiH) Vesne Švancer isplaćeno je više od 20.000 KM tokom perioda u kojem je, umjesto u parlamentarnim klupama, bila u zatvorskoj ćeliji u Tuzli.


Švancerova je mandat dobila s liste Saveza za bolju budućnost (SBB), a uhapšena je 20. aprila zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlašćenja.

Iz Parlamenta Federacije BiH potvrdili su za portal “Klix” da je Švancerova i nakon hapšenja nastavila primati platu od 2.992 KM, odnosno da je od aprila do oktobra na njen račun isplaćeno 20.948 KM, prenosi SRNA.

- Reklama -

Švancerovoj je uplaćeno i 1.071 KM paušala, i to 630 KM za april i 441 KM za maj.

Prema podacima Parlamenta FBiH, Švancerova je u mjesecu kad je uhapšena primila 178 KM naknade za topli obrok, 300 KM naknade za odvojeni život i 100 KM naknade za stan i troškove smještaja.

Portal navodi da je Švancerova od aprila do oktobra iz džepova građana FBiH naplatila 23.038,41 KM, iako se od 20. aprila nalazi u zatvoru.

Sve vrijeme provedeno u ženskom zatvoru u Tuzli Švancerova je imala savjetnika kojoj je plata isplaćivana iz budžeta FBiH.

Mediji navode da se sada postavlja pitanje opravdanosti isplaćenih sredstava savjetnici Adaleti Kurtović, s obzirom na to da sedam mjeseci nije imala koga savjetovati, odnosno nije mogla pružati savjetničke usluge Švencerovoj koja je bila u zatvoru.

Švancerova je osumnjičena da je zloupotrijebila položaj ili ovlaštenja u vezi s dodjelom grantova iz budžetskih rezervi, odnosno da je tražila povrat pola novca.

Ona je u januaru prošle godine na Opštinskom sudu u Zenici osuđena na uslovnu kaznu zatvora zbog krivičnog djela prevare.

U tom slučaju ona je u maju 2013. godine lažno obećala osobi D.V. da će u njeno ime prodati stan za 19.800 evra. Iako je obećala da će dobijeni novac predati D.V, Švancerova ga je zadržala.
(SRNA)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime