spot_img

Велике промјене времена: Стиже обилан снијег

Published:

Након прилично дуготрајног периода изнадпросјечне топлине, пред нама је период који ће обиљежити обилније падавине за викенд и темепратуре примјерене јануару.

Нова промјена биће условљена дјеловањем дубоке циклоне која ће се у петак средином дана са запада се постепено ширити и постепено попуњавати према југоистоку у суботу, што ће југозападној Босни, Херцеговини и мјестимично у дијеловима централне Босне узроковати обилније количине падавина.

Једном ријечју, наредних пет дана најлакше и најједноставније је упростити прогнозу у двије ријечи – изразито промјењиво.

Но прије циклоне за викенд, испратићемо још једну брзопотезну фронту у склопу једне врло снажне циклоне са сјеверозапада чији ћемо утицај осјетити сутра, а због разлике у притисцима између сјевера и југа земље, она нам доноси и нову јужину, повремено она ће бити и врло јаког интензитета, због чега је на снази жути метеоаларм због јаког вјетра (удари од 45 до 60 km/h), уз мање количине падавина које ће у првом дијелу дана бити у облику кише, али према крају дана падом температура слиједи и ново захлађење, како ће струјања (вјетрови) окренути са југозападних на западна и сјеверозападна, а киша прелази у сусњежицу и снијег.

Падавине у ноћи са сриједе на четвртак престају у цијелој земљи и долази до разведравања. Четвртак доноси хладније јутро, неријетко мразно, али то је и једини дан за ову седмицу за који можемо рећи да ће бити потпуно стабилан, јер ће га обиљежити претежно сунчано вријеме, али ће према крају дана пристизати нови облаци према Крајини из смјера Лике и Кордуна. Температуре након хладног јутра (-6 до 4°) у осјетном порасту (између 7 и 14°).

У петак, јужина пролазно поново добија на интензитету па ће бити натпросјечно топло, а температуре у већини крајева ће бити око 10°, на сјеверу земље неријетко на бројци од 15°. У ноћи падавине нове се шире са сјеверозапада према Босни и Херцеговини. Утицај циклона осјетићемо крајем петка и током цијелог викенда, када долази и до захлађења, а киша у свим подручјима изузев Херцеговине прелази у умјерен до јак снијег, најприје у суботу пријеподне у Крајини, а до краја дана и на истоку земље, а захлађење прати и појачан сјеверни и сјевероисточни вјетар, па нису искључене стога ни појаве сњежних вејавица. Према тренду јутрошњих и синоћњих прогностичких оперативних модела GFS и ECMWF, снажна јужнојадранска циклона крајем суботе југу, југозападу и дијеловима централне Босне доноси обилније падавине, неријетко и преко 40 литара падавина по метру квадратном.

У низинама сјеверозападне Босне неријетко може пасти и до 20 цм снијега, у централној Босни на надморским висинама изнад 400 метара и преко 35 cm, а на планинама и преко пола метра новог снијега.

Прави зимски јануарски угођај наставља се и у недјељу, с тим да падавине на сјеверу слабе гдје постепено долази и до престанка падавина и дјеломичног разведравања, а у централном и јужном дијелу земље су још увијек израженије, али према крају дана оне су у слабљењу, али не и у престанку.

Температуре углавном за викенд између -4 И 1°, у Херцеговини од 2 до 5°. Понедјељак поново доноси стабилније временске прилике сјеверозападу земље, док ће у централном и источном дијелу земље циклонска циркулација и даље условљавати врло слабе и ријетке сњежне падавине у првом дијелу дана, а потом ће у другом дијелу дана доћи и до разведравања.

Након недостатка снијега у првом дијелу мјесеца јануара, ситуација коначно иде у корист зимољупцима који ће за викенд итекако моћи уживати у сњежним падавинама.

 

 

 

 

 

(N1)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img