spot_img

Vehabije u Srpskoj od Prnjavora do Bijeljine

Published:

U Republici Srpskoj vehabije su locirane na području Prnjavora, Teslića, Kotor Varoša, Banjaluke, Doboja i Bijeljine, navodi se u povjerljivom izvještaju bezbjednosnih službi Srpske, u koji je uvid imao “Euroblic”.

Pozivajući se na izvještaj koji je prošle godine dostavljen MUP-u Srpske, list navodi da su posebno bezbjednosno interesantne ilegalne vehbijske zajednice koje su osnovane u rubnim opštinama u Republici Srpskoj.

Vehabije su locirane u naseljima Lišnja i Donja Mravica kod Prnjavora, teslićkom selu Kamenica, Novoseliji i Vrbanji kod Banjaluke, Šipragama kod Kotor Varoša, Kotorskom kod Doboja i bijeljinskom naselju Јanja, piše “Euroblic”.

U izvještaju se navodi da pristalice radikalnih islamističkih pokreta u BiH diverzantsko-terorističku obuku u najstrožoj tajnosti obavljaju u vehabijskoj komuni u naselju Debeljak, na područiju opštine Cazin, kao i u širem rejonu sela Brezičani, na području opštine Donji Vakuf.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kaže da nadležne bezbjednosne službe na nivou BiH posjeduju podatke o postojanju velikog broja vehabijskih komuna, koji se gotovo podudaraju sa podacima kojima raspolaže MUP Srpske.

On tvrdi da nema dokaza o formiranju tajnih centara za obuku terorista na području opština Donji Vakuf i Cazin.

“Ono što sigurno znam jeste da u posljednjih godinu i po dana nismo imali nijedan odlazak državljana BiH na strana ratišta, kao i to da smo procesuirali sve one koji su se vratili u BiH iz Sirije i Iraka”, naveo je Mektić.

U Agenciji za istrage i zaštitu BiH kažu da ne posjeduju informacije o postojanju tajnih kampova za terorističku obuku u pojedinim opštinama u Federaciji BiH.

 

 

 

(blic.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img