Većina smatra da političare ne interesuju potrebe mladih

Na narednim izborima 52 odsto građana izaći će na izbore, rezultati su istraživanja koje je “Ipsos” sproveo za Međunarodni republikanski institut (IRI) iz Vašingtona.

Prema tom istraživanju, 26 odsto odgovorilo je da je to donekle moguće da će izaći na izbore. Da je moguće da neće glasati odgovorilo je devet odsto, dok ih je sedam odsto reklo da je veoma izvjesno da neće glasati.

- Reklama -

Zanimljivo je kako su naši sugrađani odgovorili na pitanje šta im je važnije – ekonomski prosperitet ili demokratija.

Za 43 odsto Bošnjaka važniji je ekonomski prosperitet, dok ih 46 odsto preferira demokratski sistem. Kod Srba, za njih čak 67 odsto važniji je ekonomski prosperitet, dok bi ih 25 odsto radije izabralo demokratiju. Za 36 odsto Hrvata ekonomski prosperitet je važniji od demokratskog sistema, dok ih 57 odsto misli obrnuto.

Čak 92 odsto građana BiH smatra da političare ne interesuju potrebe i ideje mladih, dok 78 odsto smatra da političari ne pokazuju interes za potrebe žena.

Kada je u pitanju primarni izvor informacija, 65 odsto građana BiH i dalje televiziju vidi kao primarni izvor, dok je internet to za njih 32 odsto. Po jedan odsto smatra da je primarni izvor informacija porodica i printani mediji, dok niko ne smatra da je radio primarni izvor informacija. Takođe, nijedan ispitanik nije označio vjerske lidere kao primarni izvor informisanja.

Prema ovom istraživanju, vlasti BiH ne čine dovoljno da podignu svijest javnosti u vezi sa nasilnim ekstremizmom.

Kako je pokazalo istraživanje, 81 odsto građana BiH ima ovakvo mišljenje, dok njih devet odsto smatra da je dovoljno učinjeno na ovom polju.

Gledano prema nacionalnoj strukturi, 76 odsto Bošnjaka, 89 odsto Hrvata i 84 odsto Srba nezadovoljni su naporima vlasti na podizanju svijesti o nasilnom ekstremizmu, dok suprotno smatra 12 odsto Bošnjaka, tri odsto Hrvata i 10 odsto Srba.

Istraživanje je sprovedeno u januaru i februaru nad 1.537 građana sa marginom greške do 2,5 odsto, vodeći računa o etničkoj i geografskoj strukturi u BiH.

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime