spot_img
spot_img

Већина грађана нема ни за лијек

spot_img
spot_img

Ако зараде у БиХ буду расле темпом као у претходне двије године, биће потребно више од 15 година да једна просјечна плата буде довољна за куповину потрошачке корпе.

Овим темпом проћи ће више од 500 година прије него што пензија буде довољна за куповину потрошачке корпе, показала је анализа Центра цивилних иницијатива (ЦЦИ).

У протекле двије године просјечна плата у оба ентитета порасла је за један одсто или за пет КМ. То значи да животни стандард грађана стагнира, док је потрошачка корпа и даље скоро дупло већа од просјечне плате, објашњавају у ЦЦИ.

Њихова анализа је показала да је 45 одсто радника, са примањима испод 500 КМ, у зони која се приближила апсолутном сиромаштву. Кад је ријеч о пензионерима, у овој зони је 66 одсто припадника ове популације, који преживљавају са само 350 КМ мјесечно.

Ранија истраживања показала су да је око 990.000, или 28 одсто одраслог становништва у БиХ, испод апсолутне линије сиромаштва и живи са 271 КМ месечно, те да чак 600.000 људи живи са три до пет КМ дневно.

У бањалучком Удружењу пензионера наглашавају да су многи пензионери већ одавно у екстремном сиромаштву.

Ма колико били болесни, не могу да купе ни оне најјефтиније лијекове. Имају таман за један оскудан оброк, и то је то, каже члан овог удружења Ненад Ратковић. Додаје да су, због тога, све чешћи призори да се пензионери поред контејнера отимају за комад хљеба.

Од најниже плате и пензије у Српској преживљава око 100.000 радника и пензионера. Наиме, 36.000 запослених у РС зарађује до 370 КМ, док је на пензионерском минималцу од неких 250 КМ чак 64.000 пензионера.

 

 

 

(blic.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img