spot_img
spot_img

Узгој крава и оваца на старински начин: Еколози спасавају пашњаке у Посавини

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Већ три године еколози из Сарајева и Бањалуке вриједно раде на спасавању бара и влажних ливада и пашњака у три општине у Посавини. Циљ им је да се пољопривредници врате традиционалном начину узгоја стоке.

Током љета 2020. године и након великог интересовања јавности и успјешне реализације прве двије фазе, од донатора је одобрен и трећи пројекат обнове влажних пашњака и ливада у Посавини, сада на подручју Оџака.

Током јула настављене су и завршне активности у Шамцу на изградњи објекта за стоку, ограда и појилишта на имању познатог шамачког пољопривредника Чедомира Боројевића, који је један од коопераната у овом пројекту.

– На овај корак одлучио сам се из разлога што дугујемо природи која нам је дала толико и створила услове за успјешну пољопривредну производњу на овим просторима – рекао је Боројевић.

Циљ

Додао је да су мјештани овог подручја одлучили да се врате природи, јер им је очување традиционалног привређивања важно и за унапређење и развој садашње производње.

– Вриједни гени и расе садржани су у овом традиционалном начину узгоја стоке и на ограниченим површинама их свакако треба очувати – сматра Боројевић.

На подручју Оџака кооперант у пројекту је ветеринар Марко Мајић, који је у пројекту са нешто већим фондом комерцијалних раса стоке попут сименталца, али ће се стока држати на традиционалан начин, у систему крава-теле на посавским пашњацима.

Циљ овог пројекта је очување влажних пашњака у Посавини у општинама Шамац, Домаљевац и Оџак, као и спречавање зарастања инвазивном вегетацијом и очување аутохтоних врста биљака и животиња на пашњацима.

Еколози су у акцију кренули још 2019. године. Пројекат “Ревитализација влажних ливада и пашњака” покренули су љубитељи птица, јер су баре и мочваре станиште многих угрожених крилатих створења.

Прве акције организоване су на територији општина Шамац у Републици Српској и Домаљевац-Шамац у Федерацији БиХ, а еколозима су подршку пружиле и локалне власти у овим заједницама.

Акције

Први циљ им је био да се спаси бара Тишина код Шамца, али и друге баре и мочваре на овом подручју, како оне не би доживјеле судбину Бардаче, која је због интензивне пољопривредне производње исушена. Тако је уништено станиште више од стотину врста птица, а Бардача је изгубила статус заштићеног мочварног подручја на свјетској, Рамсарској листи.

Како је тада објаснио координатор пројекта Јовица Сјеничић, ова акција еколога није у Посавину донијела ништа ново, јер је у питању повратак традиционалном узгоју оваца и говеда и одговорном односу према природи.

– Циљ је да се обнове влажни травњаци, ливаде и пашњаци, који су некада били широко распрострањени дуж ријеке Саве и њених притока, како би се стока узгајала на здрав “старински” начин – реако је Сјеничић.

Да би се то остварило, донатори су организовали едукацију пољопривредних произвођача, који желе да се баве традиционалним сточарством.

Планиран је и развој туристичке понуде подручју Тишине и Одмута, а једно домаћинство је, као донацију, добило матично стадо, ограду за стоку и накнаду трошкова за обнову травњака.

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img