spot_img

Uvoznik iz Brčkog: Zabranjen uvoz mandarina zbog povećanog sadržaja pesticida

Published:

spot_img

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz 10. 400 kilograma mandarina porijeklom iz Turske zbog povećanog sadržaja pesticida.

Iz Inspektorata Srpske saopšteno je da je zabrana donesena u okviru redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog porijekla pri uvozu, te da je riječ o uvozniku sa sjedištem u Brčko distriktu.

Nadležni inspektor je prilikom pregleda pošiljke izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida.

“Na osnovu izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od`Instituta za vode Bijeljina, u analiziranom uzorku mandarine utvrđeno je povećano prisustvo pesticida fenvalerat iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla”, pojašnjeno je u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da je uvoznik zatražio superanalizu koja je obavljena u “SP Laboratoriji” u Bečeju u Srbiji, kojom je potvrđeno povećano prisustvo ostatka pomenutog pesticida, na osnovu čega je doneseno rješenje kojim je naređeno vraćanje sporne pošiljke ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora Brčko distrikta, prenosi SRNA.

Fitosanitarna inspekcija Srpske je nedavno uvozniku iz FBiH zabranila uvoz 5.400 kilograma mandarina porijeklom iz Turske zbog povećanog sadržaja pesticida, a pošiljka je uništena pod nadzorom nadležnog federalnog inspektora.

(rtvbn.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img