Upozorenje za građane BiH: Ne putujte u ove zemlje!

Na listi potencijalno opasnih zemalja za putovanja građanima Bosne i Hercegovine nalazi se nekoliko država.

Nakon puča u Turskoj u julu prošle godine, predsjednik te zemlje Redžep Tajip Erdogan je proglasio tromjesečno vanredno stanje koje je produženo i važi do 20. aprila ove godine.

- Reklama -

Ministarstvo spoljnih poslova stoga preporučuje građanima Bosne i Hercegovine, koji putuju u Republiku Tursku, oprez prilikom putovanja, što podrazumijeva izbjegavanje prisustva na mjestima masovnog okupljanja iz bilo kojih razloga, dosljedno poštovanje bezbjednosnih preporuka koje daju turske vlasti, kao i preporuka koje daju uprave turističkih resorta u kojem se nalaze, ukoliko u Republici Turskoj borave turistički. Takođe, preporučuje se suzdržanost od putovanja i boravka u oblastima koje se nalaze unutar granice od 10 kilometara sa Sirijom. Građanima se ista suzdržanost od putovanja i boravka preporučuje i za sve jugoistočne provincije, tj. provincije koje graniče sa Irakom i Sirijom.

Građanima se u tom smislu dodatno sugeriše da kontaktiraju svoje avio-kompanije i turističke organizacije, prije nego što započnu svoje putovanje, radi dobivanja aktualnih informacija kako o svom putovanju tako i o svom boravku na mjestima svoje destinacije.

Takođe, u julu prošle godine Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine preporučilo je građanima BiH oprez kada je u pitanju putovanje u Francusku, posebno na javnim mjestima, i savjetuje im se izbjegavanje većih javnih okupljanja i demonstracija, te praćenje uputstava lokalnih vlasti.

Upozorenje za putovanja u Jemen

Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine poziva državljane BiH da do daljnjeg ne putuju u Arapsku Republiku Jemen, zbog pojačanog sektaškog nasilja i pogoršanja bezbjednosne situacije u toj zemlji.

Bosna i Hercegovina u Jemenu nema rezidentno diplomatsko-konzularno predstavništvo, te pokriva tu zemlju iz Rijada (Saudijska Arabija). Ova činjenica značajno utiče na mogućnost direktnog pružanja pomoći i podrške bh. građanima u vandrednim situacijama, te stoga mole sve bh.građane koji namjeravaju putovati u Jemen da ovo upozorenje ozbiljno shvate.

Upozorenje za putovanja u Libiju

Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine poziva državljane BiH da do daljnjeg ne putuju u Libiju zbog značajnog pogoršanja bezbjednosne situacije i postojanja realne opasnosti od oružanih napada i otmica u ovoj zemlji.

Pozivaju se državljani BiH koji se trenutno nalaze u Libiji, posebno u onim dijelovima zemlje u kojima su se već dešavali ili se dešavaju otmice, oružani napadi, upućivanje ozbiljnih prijetnji i sl., da u saradnji sa rukovodstvima kompanija i preduzeća u kojima su zaposleni i uz konsultacije sa Ambasadom BiH u Tripoliju razmotre mogućnost privremenog napuštanja te zemlje.

Upozorenje za putovanje u Irak

Ministarstvo spoljnih poslova BiH upozorava državljane BiH da ne putuju u Irak zbog loše bezbjednosne situacije. MSP BiH savjetuje državljane BiH koji se trenutno nalaze u Republici Irak da razmotre mogućnost napuštanja te zemlje čim se za to steknu sigurni uslovi. Potrebno je da se državljani BiH, zbog bezbjednosnih razloga, pridržavaju mjera sigurnosti i izbjegavaju javna okupljanja.

Bosanskohercegovački državljani u Republici Irak kojima je potrebna pomoć, istu mogu zatražiti tako što će se obratiti Ambasadi BiH u Amanu (Hašemitska Kraljevina Jordan), koja nerezidentno pokriva Republiku Irak na broj telefona: +962 6 58 56 921, a članovi porodica u BiH koji imaju srodnike u Republici Irak mogu kontaktirati ili Ambasadu BiH u Amanu ili centar komunikacija u MSP BiH u Sarajevu na broj telefona +387 33 281 234.

Upozorenje za putovanja u Ukrajinu

Ministarstvo spoljnih poslova BiH poziva državljane BiH da se suzdrže od putovanja u dijelove Ukrajine koji nisu pod kontrolom legalnih vlasti u Kijevu. Potrebno je da se građani BiH, zbog bezbjednosnih razloga, pridržavaju mjera sigurnosti i izbjegavaju javna okupljanja.

Bosanskohercegovački građani u Ukrajini, kojima je potrebna pomoć, istu mogu zatražiti u ambasadama Republike Hrvatske i Republike Srbije, te kontaktirati počasnog konzula naše zemlje u Ukrajini Andrija Vasiljkovskog na adresi Anri Barbjusa 49, 03150 Kijev.

Rodbina i prijatelji bh. državljana koji se nalaze u Ukrajini, ukoliko raspolažu bilo kakvim informacijama o potrebi pružanja pomoći njihovim rođacima i prijateljima, mogu se obratiti Ministarstvu spoljnih poslova BiH na kontakt telefone 033/281-234, 033/281-191 i 033/281-189.

Upozorenje za putovanja u Siriju

Preporučuje se da zbog složenih bezbjednosnih prilika državljani Bosne i Hercegovine ne putuju u AR Siriju, do daljnjeg.

 

 

(N1)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime