spot_img
spot_img

Upozorenje za BiH građane koji putuju u Francusku i Tursku

spot_img
spot_img

Ministarstvo vanjskih poslova BiH objavilo je spisak zemalja u koje se državljanima iz BiH ne preporučuje da putuju.

Na spisku se nalaze: Jemen, Libija, Irak, Ukrajina i Sirija.

Takođe, na kraju spiska se poziva na oprez građana koji putuju u Francusku ili Tursku.

Ako putujete u Francusku, obratite pažnju na sledeće:

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine preporučuje građanima BiH oprez, posebno na javnim mjestima, i savjetuje im se izbjegavanje većih javnih okupljanja i demonstracija, te praćenje uputa lokalnih vlasti.

Turska

Dana 20. jula  prošle godine predsjednik Erdogan je proglasio tromjesečno vanredno stanje u zemlji, poslije neuspjelog pokušaja vojnog puča.

Ministarstvo vanjskih poslova stoga preporučuje građanima Bosne i Hercegovine, koji putuju u Republiku Tursku, oprez prilikom putovanja, što podrazumijeva izbjegavanje prisustva na mjestima masovnog okupljanja iz bilo kojih razloga, dosljedno poštovanje sigurnosnih preporuka koje daju turske vlasti, kao i preporuka koje daju uprave turističkih resorta u kojem se nalaze, ukoliko u Republici Turskoj borave turistički.

Zbog novonastale situacije u Republici Turskoj kao i zbog oružanog sukoba koji se vodi u Siriji, preporučuje se građanima Bosne i Hercegovine suzdržanost od putovanja i boravka u oblastima koje se nalaze unutar granice od 10 kilometara sa Sirijom. Građanima se ista suzdržanost od putovanja i boravka preporučuje i za sve jugoistočne provincije, tj. provincije koje graniče sa Irakom i Sirijom.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine informisano je od Ambasade Bosne i Hercegovine u Ankari da gradovi i mjesta u kojima uobičajeno gostuje najveći broj naših državaljana nisu bili zahvaćeni nemirima, te da su aerodromi, luke i granični prelazi otvoreni i da se promet preko istih odvija nesmetano. Ambasada, također, informiše da servisi i službe javnog i privatnog sektora funkcionišu u neometanom kapacitetu.

Mada se situacija u Republici Turskoj smiruje i mada vlasti Republike Turske drže pod kontrolom sigurnost u zemlji, ipak se dakle savjetuje oprez prilikom putovanja u Republiku Tursku.

Građanima se u tom smislu dodatno sugeriše da kontaktiraju svoje avio-kompanije i turističke organizacije, prije nego što započnu svoje putovanje, radi dobijanja aktuelnih informacija kako o svom putovanju tako i o svom boravku na mjestima svoje destinacije, navodi se na stranici Ministarstva spoljnih poslova BiH.

 

 

 

(N1)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img