Upozorenje meteorologa: Stiže nova superćelijska oluja s velikim gradom, moguća i tornada - nula49.com
spot_img
spot_img

Upozorenje meteorologa: Stiže nova superćelijska oluja s velikim gradom, moguća i tornada

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Словеначки метеоролог Марко Корошец послао је важно упозорење и рекао да би идуће седмице Балканско полуострво могло погодити нове снажне олује.

Након неколико дана без олуја, метеоролози за ову седмицу предвиђају ново погоршање времена.

„Посљедње две седмице су показале изванредан временски образац у средњој Европи. Бројне тешке временске непогоде с торнадима, големим градом, изненадним поплавама и разорним вјетровима разориле су сјеверну Италију, Словенију, Хрватску и средишњи Балкан. Од понедјељка до сриједе предвиђа се значајније невријеме, укључујући врло велики град, док још један снажан и дубок фронтални талас улази у прегријану земљу“, наводи Корошец.

„Временски модели већ наговјештавају још један фронтални талас који ће се појавити у средишњој Европи у понедјељак. Од понедјељка до сриједе у сјеверном и средишњем дијелу Балканског полуострва очекује се вишедневна оштра временска непогода. Очекују се јаке грмљавинске олује, укључујући суперћелијске олује с врло великом до големим градом, торнада, бујичне поплаве и разорни вјетрови“.

У недјељу и понедјељак предвиђа се брз раст температуре, али тај топлотни талас биће кратак, а температуре ће досегнути 35 степени или више широм Балкана.

Просјечна температура биће виша око 10 до 12 степени Целзијевих, док ће дневна температура прелазити у екстремне.

„За јужни Балкан понедјељак ће донијети изразито високе температуре. Србији, Сјеверној Македонији, Бугарској и Грчкој предвиђају се максималне дневне температуре које ће се кретати од 40 до 46 степени“, написао је метеоролог.

Снажни вјетрови додатно ће поспјешити шумске пожаре у Грчкој и другим дијеловима јужног Балкана, према Корошецу.

 

 

 

(glassrpske.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img