spot_img
spot_img

Универзитетски професор поразио династију Изетбеговић

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Пораз Бакира Изетбеговића на изборима, а неки тријумфално тврде пораз и династије Изетбеговић која овом земљом влада откад је и Босне и Херцеговине некима је био изненађење.

Међутим, ко прати збивања у политичком животу БиХ јасно му је да је побједа Дениса Бећировића заслужена и да би, да Жељко Комшић није поновно одлучио узурпирати хрватску позицију у Босни и Херцеговини у Предсједништву гласовима Бошњака, побједа кандидата којег је подржало седам странака против СДА била би још увјерљивија.

Бећировић је и прије четири године био кандидат, међутим тијесно је поражен од СДА-овог Шефика Џаферовића, а након тог политичког обрачуна остали су бројни репови. Овог пута се против најпопуларнијег СДП-овог политичара, који је члан странке скоро тридесет година, једноставно није могло.

У свом говору, нови члан Предсједништва из реда Бошњака који ће у новембру напунити 47 година, пружао је руку сарадње и помирења што досад није било прилике чути.

Особито, када говори Изетбеговић који се редоно трудио запријетити сусједним земљама, па је чак и ријеч рат користио онда када је осјећао да ће му то донијети поене.

Универзитетски професор био је одмјерен, свјестан услова у којима Босна и Херцеговина живи, а долазе ли с њим нови вјетрови или је премијерни говор само изнимка, вријеме ће показати.

“Није вријеме ни за какву еуфорију или тријумфализам. Желим се сјетити свих обесправљених и сиромашних људи у БиХ. Због тих људи поручујем свима тек када они буду славили онда и ми имамо за што славити”, поручио је у уводу говора.

Истакао је да ниједан политичар у овој земљи није вриједан да се сусједи око њега свађају.

“Желим упутити поруку цијелој регији. Прије 32 године Титова Југославије је била испред и Мађарске и Чехословачке. Деведесете године су оставиле разорне посљедице. Било каква дестабилизација и нестабилност у овој регији вратили би нас у средњи вијек. Немамо то право радити”, нагласио је.

Помирљивим тоном обратио се и Хрватској.

“Ми смо двије државе које су ослоњене једна на другу, 1001 километар заједничке границе имамо, вријеме је да развијамо економију и да престанемо са свађама”, поручио је међу осталим.

 

 

 

(vecernji.hr)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img