spot_img
spot_img

“Умјесто резултата, клешу измишљене Алијине ријечи”: Смијешан предизборни трик СДА у Сарајеву

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Умјесто да власт у сарајевској општини Центар на камену уклеше резултате свог четворогодишњег рада, они на њих уписују наводне изјаве Алије Изетбеговића.

Тако за Српскаинфо политичка аналитичарка из Сарајева Ивана Марић коментарише потезе сарајевских власти које су на неколико локација у центру поставиле мермерне плоче на које су уклесали „мудре“ мисли оснивача СДА.

Да ствар буде смјешнија, Алији су приписали и неке мудрости које нису његове, него их је он само цитирао.

-Видимо колики је недостатак резултата код свих владајућих странака, тако да и локалне изборе покушавају да добију на националној, чак и националистичкој реторици. Или се присјећају неких ранијих лидера пошто је очито да данашњих лидера немамо и да људи немају ауторитете. Због тога неки начелници покушавају изборну кампању добити позивајући се на Алију Изетбеговића, јер знају да немају тако мудрих изрека Бакира Изетбеговића, тренутног предсједника СДА, нити имају било какве резултате. То је жалосно, посебно када се зна да је, конкретно у општини Центар, онај који то поставља на власти већ четири године. Реално би било очекивати да он изборе покуша да добије на основу својих резултата, клешући их у камен, а не Алијине изјаве – каже Марићева.

Посебна дозу подсмијеха у јавности, нарочито на друштвеним мрежама, настала је када је откривено да неке Алијине изреке не припадају њему. Тако је „утврђено“ да мисао „Наука открива, умјетност ствара“ припада британском сликару из 18. вијека Џону Опиеу.

– Није да се сумња у оригиналност цитата, већ је пронађено ко су аутори неких од тих цитата. Очито је да то нису изворне изреке Алије Изетбеговића. Али, за разлику од Алије, који је бар читао па је нашао те изреке, ови његови сљедбеници не читају ништа више од онога што је он рекао, тако да не могу да знају да то нису оригиналне његове изјаве, већ да су то изреке различитих сликара, књижевника, чак и неких имама – закључује Марићева.

Како пише Klix.ba, мермерне плоче посвећене Алији Изетбеговићу, међу којима су и оне на којима су уклесани цитати Нијаза Дураковића и Педија Ешдауна о Алији, постављене су на Тргу ослобођења – Алија Изетбеговић, у Гимназијској улици код Прве гимназије, у Парку Сафета Исовића код Друге гимназије и у Великом парку.

Tolika je kriza da su počeli i citate da kradu 😱😂 "Nauka otkriva; umjetnost stvara" je napisao slikar John Opie (1761 -…

Posted by Ivana Maric on Sunday, September 20, 2020

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img