“Umjesto rezultata, klešu izmišljene Alijine riječi”: Smiješan predizborni trik SDA u Sarajevu

- Reklama -

Umjesto da vlast u sarajevskoj opštini Centar na kamenu ukleše rezultate svog četvorogodišnjeg rada, oni na njih upisuju navodne izjave Alije Izetbegovića.

Tako za Srpskainfo politička analitičarka iz Sarajeva Ivana Marić komentariše poteze sarajevskih vlasti koje su na nekoliko lokacija u centru postavile mermerne ploče na koje su uklesali „mudre“ misli osnivača SDA.

- Reklama -

Da stvar bude smješnija, Aliji su pripisali i neke mudrosti koje nisu njegove, nego ih je on samo citirao.

-Vidimo koliki je nedostatak rezultata kod svih vladajućih stranaka, tako da i lokalne izbore pokušavaju da dobiju na nacionalnoj, čak i nacionalističkoj retorici. Ili se prisjećaju nekih ranijih lidera pošto je očito da današnjih lidera nemamo i da ljudi nemaju autoritete. Zbog toga neki načelnici pokušavaju izbornu kampanju dobiti pozivajući se na Aliju Izetbegovića, jer znaju da nemaju tako mudrih izreka Bakira Izetbegovića, trenutnog predsjednika SDA, niti imaju bilo kakve rezultate. To je žalosno, posebno kada se zna da je, konkretno u opštini Centar, onaj koji to postavlja na vlasti već četiri godine. Realno bi bilo očekivati da on izbore pokuša da dobije na osnovu svojih rezultata, klešući ih u kamen, a ne Alijine izjave – kaže Marićeva.

Posebna dozu podsmijeha u javnosti, naročito na društvenim mrežama, nastala je kada je otkriveno da neke Alijine izreke ne pripadaju njemu. Tako je „utvrđeno“ da misao „Nauka otkriva, umjetnost stvara“ pripada britanskom slikaru iz 18. vijeka Džonu Opieu.

– Nije da se sumnja u originalnost citata, već je pronađeno ko su autori nekih od tih citata. Očito je da to nisu izvorne izreke Alije Izetbegovića. Ali, za razliku od Alije, koji je bar čitao pa je našao te izreke, ovi njegovi sljedbenici ne čitaju ništa više od onoga što je on rekao, tako da ne mogu da znaju da to nisu originalne njegove izjave, već da su to izreke različitih slikara, književnika, čak i nekih imama – zaključuje Marićeva.

Kako piše Klix.ba, mermerne ploče posvećene Aliji Izetbegoviću, među kojima su i one na kojima su uklesani citati Nijaza Durakovića i Pedija Ešdauna o Aliji, postavljene su na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović, u Gimnazijskoj ulici kod Prve gimnazije, u Parku Safeta Isovića kod Druge gimnazije i u Velikom parku.

Tolika je kriza da su počeli i citate da kradu 😱😂 "Nauka otkriva; umjetnost stvara" je napisao slikar John Opie (1761 -…

Posted by Ivana Maric on Sunday, September 20, 2020

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime