spot_img
spot_img

Укинута ослобађајућа пресуда Токићу који је ширио заставу са љиљанима

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Из Окружног јавног тужилаштва Бањалука потврђено је да је Окружни суд, поступајући по њиховој жалби на ранију пресуду Основног суда Бањалука, а у предмету против оптужених Сејфудина Токића и Аднана Бајрића због кривичног дјела изазивање националне, расне и вјерске мржње и нетрпељивости, донио пресуду којом је дјелимично уважио жалбу.

“У односу на оптуженог Сејфудина Токића укинуо је пресуду, а кривични предмет вратио првостепеном суду на поновно одлучивање, а против оптуженог Аднана Бајрића, жалба тужилаштва је одбијена, а првостепена пресуда Основног суда у Бањалууци је потврђена”, истакли су у бањалучком тужилаштву за Мондо.ба.

Сејфудин Токић и Аднан Бајрић су у новембру 2018. године ослобођени у Основном суду у Бањалуци оптужби због истицања заставе Републике БиХ са симболом љиљана у центру Бањалуке у мају 2015. године.

Судија Радмила Медаковић је тада образложила да је основни разлог што ово кривично дјело више не постоји у новом Кривичном закону РС.

Према оптужници на терет им се стављало кривично дјело изазивање вјерске, националне и расне мржње и нетрпељивости. Оптужницу против њих је подигло бањалучко Окружно јавно тужилаштво, а Токић је оптужен да је 22. маја 2015. године око 12 сати, у бањалучкој Српској улици у непосредној близини Храма Христа Спаситеља и зграде Градске управе, а у вријеме док се одржавао помен за страдалих 12 бањалучких беба, “подигао заставу Републике БиХ”. У оптужници је раније било наведено да се радило о “ратној застави тзв. Армије БиХ”, али је она накнадно прецизирана, те је ријеч “армија”, замијењена ријечју “република”.

Токић је раније објаснио да је заставу раширио “поводом годишњице пријема РБиХ у УН”.

Тужилац Дијана Кукобат је раније у завршној ријечи тврдила да је спорна застава предмет који код српског народа ствара асоцијацију на „рат, страдања и мржњу“, те да је Токић и јавно позивао на мржњу, говорећи о “четничкој идеологији” и да је “РС геноцидна творевина”, а на шта су грађани негодовали и били видно узнемирени.

У вријеме када је ослобођен, Токић је изјавио да је то био монтиран процес, а да је тадашња пресуда “побједа за заставу са љиљанима”.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img