Ukinut test znanja: U osnovnim školama konkurs za nastavnike kao izbor za mis

Na konkursu za posao nastavnika u osnovnim školama u RS kandidati ne moraju da dokažu koliko znaju, nego je najvažnije da se dopadnu članovima komisije.

Na prijedlog Ministarstva prosvjete i kulture RS testovi znanja na konkursima za posao u osnovnim školama su ukinuti. U Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju koji je donesen u maju ove godine, među kriterijumima za posao su vrijeme provedeno na evidenciji nezaposlenih, prosjek ocjena tokom studiranja, rezultati ostvareni na intervjuu i radni staž kandidata. Rezultati ostvareni na testu znanja, koji su postojali ranije i za koje je kandidat mogao da dobije četiri boda, jednostavno su izbačeni. Ali je zato razgovor sa članovima komisije za koji donosi najviše šest bodova ostao.

- Reklama -

Prosvjetni radnici su se ranije žalili da je upravo intervju sa članovima komisije najviše pogodovao za manipulacije i kao alibi da bude zaposlen poželjan, a ne stručan kanididat.

Ukidanjem intervjua, kažu kanidati, upravi su odriješene ruke da radi šta god hoće.

“Prijavljivala sam se na desetine konkursa. Ostvarivala sam dobre rezultate na testovima, ali su me redovno zakidali na intervjuu. Kriterijumi su subjektivni i zavisi od toga koliko ste im dovoljno simpatični, kao da traže mis šarma, a ne nastavnika”, ispričala je za EuroBlic Banjalučanka Dragana K.

Informacija o ukidanju testova prošla je nezapaženo, jer je novi zakon donesen prije tri mjeseca. U Ministarsvu, piše EuroBlic, nije rečeno zbog čega su testovi ukinuti. U školama kažu da postupaju kako novi zakon nalaže.

“Testovi su nužni, jer ne možete ni zamisliti kakve trivijalne stvari kandidati ne zanju, a imaju fakultetsku diplomu”, rekao je predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije Miroslav Popržen.

Portparol TI BiH Ivana Korajlić kaže da će ovim samo još više biti omogućena korupcija prilikom zapošljavanja u prosvjeti koja ionako cvjeta. To će, kako je rekla, omogućiti da se posao u školama i dalje dobija isključivo rodbinskim i političkim vezama, a ne zbog stručnosti.

Slično se može očekivati i u srednjim školama.

 

 

 

(blic.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime