spot_img
spot_img

УИО БиХ креће у контролу корисника “брзих пошта”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Управа за индиректно опорезивање (УИО БиХ) започиње интензивне контроле свих обвезника који су обављали промет у БиХ користећи услуге “брзих пошта” због сумње да нису пријављивали комплетно остварен промет.

Интензивне контроле на нивоу цијеле БиХ, како се појашњава у саопштењу УИО, почеће 25. маја, а проводиће се до краја августа 2022. године.

“У анализама се дошло до закључка да већи број обвезника, знатан дио промета добара у БиХ, остварује кориштењем услуга курирских послова, односно послова ‘брзе поште’. Управа се обратила Агенцији за поштански саобраћај у БиХ у циљу прибављања списка овлаштених лица која имају лиценцу за обављање поштанских услуга. По добивању листе лица која се баве наведеном дјелатношћу затражена је достава података о корисницима услуга брзе поште и начинима плаћања пошиљки. На основу свих добивених информација и података креирана је листа лица – обвезника, који ће бити предмет појачаних контрола”, појашњава се у саопштењу УИО БиХ.

Како се додаје, на основу добијених информација УИО је извршила идентификацију лица која у овом тренутку нису обвезници ПДВ-а у БиХ, а који су остварили промет (наплату по предузећу за испоручене пошиљке код свих пошта у БиХ), на годишњем нивоу изнад 50.000,00 КМ.

Из УИО појашњавају ова лица су већ морала поднијети захтјев за регистрацију и улазак у систем ПДВ-а у БиХ.

“УИО је извршила и идентификацију обвезника ПДВ-а који су већ регистровани у Управи, али је анализом утврђено да су остварили промет знатно већи у односу на промет који су исказали и пријавили у својим ПДВ пријавама”, наводи се у саопштењу.

Инспектори УИО ће, како се додаје, контроле проводити у просторијама обвезника/лица, који су идентификовани да су продавали добра користећи, између осталог, и услуге “брзих пошта” у БиХ.

УИО позива све обвезнике ПДВ-а, који су у претходном периоду вршили промет добара на начин да су користили и услуге “брзих пошта”, да још једном прегледају своје књиговодствене евиденције и уколико уоче неправилности да евентуално измијене своје ПДВ пријаве.

“Позивамо обвезнике који нису у систему ПДВ-а, а који су прешли праг опорезивог промета у износу од 50.000 КМ, да хитно поднесу захтјев за регистрацију у Јединствени регистар обвезника индиректних пореза у УИО”, наводи се у саопштењу и додаје да ће на овакав начин обвезници избјећи прекршаје и казне у предстојећим контролама.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img