spot_img
spot_img

Uhapšeni bivši komandanti i vojnici VRS po nalogu Tužilaštva BiH, terete ih za genocid

spot_img
spot_img

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) po nalogu tužioca Posebnog odjela za ratne zločine uhapsili su bivše komandante i pripadnike VRS, a hapšenje je bilo u Zvorniku, Šekovićima, Han Pijesku, Vlasenici i Bileći.

“Uhapšene osobe osumnjičene su za krivično djelo genocida, počinjeno u julu 1995. godine, nakon pada Zaštićene zone UN-a Srebrenica”, navode iz Tužilaštva i dodaju da se uhapšeni terete za učestvovanje u zarobljavanju i ubistvu oko 70 žrtava, muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, kao i jedne žene i to 15. 19 i 23. jula 1995. godine, na lokaciji Jarovlje u Vlasenici i dvije lokacije na području Bišine-Šekovići, nakon čega su organizovali mehanizaciju i provodili aktivnosti na uklanjanju tijela ubijenih.

“Osumnjičeni se terete za krivično djelo genocida iz člana 171. KZ BiH. Tužilaštvo BiH i partnerske policijske agencije, nastavljaju aktivnosti sa ciljem identifikovanje i drugih osoba koje su učestvovale u ovom zločinu. Uhapšeni će biti predani postupajućem tužiocu, koji će nakon ispitivanja odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu”, navode iz ove pravosudne institucije.

 

 

(nezavisne.com)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img