spot_img
spot_img

Угљевик: Ухапшен осумњичени за злочин против човјечности на подручју Брчког

spot_img
spot_img
spot_img

Поступајући по налогу тужитеља из Посебног одјела за ратне злочине, полцијски дјелатници Државне агенције за истраге и заштиту-СИПА, на подручју Угљевика, у раним јутрањим сатима, лоцирали су, идентифицирали и лишили слободе осумњиченог Ђурић Ивана, рођеног 1971. године у Бијељини.

Осумњичени је под истрагом Посебног одјела за ратне злочине и терети се да је за вријеме широког и систематичног напада војске, полиције и паравојних формација, на цивилно становништво бошњачке и хрватске националности на ширем подручју Брчког, у својству припадника Интервентног вода полиције, поступао противно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних особа за вријеме рата.

Он се терети да је починио убиства и друга нечовјечна дјела сличне природе, над жртвама које су незаконито заточене и доведене у логор Лука у Брчком.

Посебни одјел за ратне злочине прикупио је доказе који осумњиченог терете да је изравно и особно, упорабом ватреног и хладног оружја, на суров начин, убио два заточена цивила бошњачке националности и једног цивила хрватске националности.

Надаље, осумњичени се терети да је, заједно са Гораном Јелисићем, зв. “Адолф” (процесуиран и осуђен у МКСЈ у Ден Хаагу), као и другим особама, у више наврата тукао заточенике бошњачке, хрватске и албанске националности палицама, хладним оружјем као и за то посебно израђеним металним предметима, наносећи им трајне и тешке тјелесне и душевне озлиједе, вршио мучења и злостављања заточеника, пљачкао и отимао новац и одјећу, те чинио друга нечовјечна дјела и мучења на понижавајуће начине.

Осумњичени се терети за казнено дјело злочина против човјечности из чланка 172. КЗ БиХ.

Тијеком дана, осумњичени ће бити приведен поступајућем тужитељу, који ће испитати осумњиченог те одлучити о даљим активностима у предмету.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img