Ugašen i posljednji plamičak nade u pravdu: Porodice žrtava ogorčene viješću da je Mahmuljin napustio BiH

Vijest da je nekadašnji komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin koji je pravosnažno osuđen zbog zločina nad Srbima na području Ozrena i Vozuće napustio BiH i umjesto u zatvor otišao u Tursku porodice žrtava i nestalih dočekali su sa gorčinom i u nevjerici.

Predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana sa sjedištem u Doboju Zoran Blagojević rekao je da je ugašen i posljednji plamičak nade u pravdu u BiH.

- Reklama -

Blagojević je rekao Srni da su bošnjački političari ponovo demonstrirali da su iznad pravosudnih institucija i pravosnažnih sudskih presuda.

-Oni to rade organizovano za svoje starješine, borce, političare ili počnu proces kada je obolio ili ima potvrdu od ljekara da će vrlo kratko da živi – izjavio je Blagojević.

Blagojević pita zašto, kako i ko je omogućio i dozvolio da presuđeni zločinac poput Mahmuljina napusti BiH.

Zakon je sasvim jasan, kaže on i dodaje da se poslije pravosnažne presude ide na izvršenje kazne i da tu nema dileme.

On je dodao da je posebno razočaran u srpske predstavnike u zajedničkim institucijama i agencijama što su po ko zna koji put nijemo omogućili još jednu pravosudnu farsu.

Prema njegovim riječima, presuđeni Srbi umirali su u zatvorima i nije im bilo dozvoljeno da budu pušteni na liječenje ni u domaće zdravstvene ustanove, a kamoli u inostranstvo.

Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice traži da Mahmuljin hitno bude deportovan u BiH i poslat u zatvor.

-Kao što su na slobodi oni koji su mučili i ubijali Srbe u zloglasnom sarajevskom logoru „Silos“, a pravosnažno su presuđeni, tako i ratni zločinac Sakib Mahmuljin očigledno ljetuje u Turskoj, pod plaštom liječenja – naveo je Kojić.

On je rekao da ministar inostranih poslova BiH Bisera Turković treba da izađe pred porodice žrtava i kaže kako je Mahmuljin otišao u Tursku, da li mu je SDA platio ljetovanje na ekskluzivnoj lokaciji, umjesto što se bavi napadima na Republiku Srpsku.

-Naše političare pitamo dokle će dozvoljavati da naše porodice budu ismijavane, a žrtve ponižavane – rekao je Kojić.

On je ocijenio da je krajnje vrijeme da se srpske žrtve počnu poštovati.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić smatra da „bjekstvo Mahmuljina iz BiH predstavlja još jednu potvrdu da pravosuđe BiH pravi razdor i uništava BiH“.

Ona je istakla da je sramno i nečuveno da presuđeni ratni zločinac ne služi kaznu.

-Kako je moguće da neko ko je presuđen još u aprilu do sada nije u zatvoru, nego da se kreće van granica BiH i da ide u inostranstvo? – upitala je Rajilićeva.

Ona je dodala da to znači da Sud BiH radi prema dvostrukim standardima, jer kada se radi o počiniocima krivičnih djela iz srpskog naroda odmah se realizuju kazne koje se izriču, a kada se radi o Bošnjacima i drugima, može da ne važi presuda i da se realizuje onako kako ko hoće.

-Sramno je i nečuveno da presuđeni zločinac hoda po Turskoj ili bilo kojoj drugoj državi, a da nije u zatvoru i ne služi presuđenu kaznu. Sud BiH treba potpuno ukinuti – istakla je Rajilićeva.

Sud BiH je krajem aprila izrekao Mahmuljinu pravosnažnu zatvorsku kaznu od osam godina zbog zastrašujućih zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine.

Jedan od advokata iz tima odbrane informisao je Sud BiH o odlasku Mahmuljina, ali tek pošto je on napustio BiH.

– Mahmuljinu je smišljeno omogućen bijeg u Tursku, što samo potvrđuje da Sud BiH radi u interesu Bošnjaka, a na isključivu štetu Srba – ocijenio je predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović.

Nosović je rekao da je Mahmuljinu legalnim putem omogućeno da ode u Tursku i da bude amnestiran od svih zločina koje je počinio nad srpskim narodom u BiH.

On je ocijenio da se nastavlja dugogodišnja saga vezana za rad pravosuđa BiH u smislu zaštite bošnjačkih zločinaca koji su počinili zločine nad Srbima da bi se umanjila težina zločina i ponizile srpske žrtve rata.

-Boračka organizacija Republike Srpske (BORS) apeluje da se o bijegu Mahmuljina pokrene ozbiljna rasprava, kao i o smišljenom radu Suda BiH da za ratna dešavanja okrivi samo Srbe – izjavio je predsjednik BORS-a Radan Ostojić.

Ostojić je ocijenio da Mahljmuljinov bijeg potvrđuje da je riječ o lakrdiji pravosuđa na nivou BiH.

Prema njegovim riječima, BORS apeluje da političko rukovodstvo Republike Srpske pokrene ozbiljnu raspravu o ovoj problematici, jer Sud BiH mora da radi u skladu sa zakonom, pravnim standardima i po načelu pravičnosti, a ne da radi smišljeno da se za ratna dešavanja u BiH okrivi samo srpska strana.

-Političko rukovodstvo Republike Srpske mora zahtjevati da pravosuđe BiH ima iste standarde prema svim narodima u BiH u pogledu procesuiranja ratnih zločina ili da se ukine Sud BiH i srpski predstavnici povuku iz pravosuđa na nivou BiH“, rekao je Ostojić.

Ostojić kaže da je neshvatljivo da se Mahmuljinu omogući da pobjegne u Tursku, umjesto da je odmah bio upućen na izdržavanje zatvorske kazne.

On je upitao kako je moguće da Mahmuljin pređe državnu granicu i ode u stranu državu, a da o tome niko nije upoznat i da to ne bude spriječeno.

Smatra da je to nemoguće, osim ako ne postoji sprega i smišljena namjera bošnjačkog političkog rukovodstva, izvršnih organa i policije FBiH.

Petković: Šta je Sud BiH čekao do sada sa uputnim aktom

– Advokat Milan Petković istakao je da se u slučaju odlaska Sakiba Mahmuljina u Tursku umjesto u zatvor postavlja pitanje šta je Sud BiH čekao sa uputnim aktom i zašto osuđeni nije otišao na izdržavanje kazne nakon pravosnažnosti presude.

Petković je naveo i da se postavlja pitanje da li se Mahmuljinovim napuštanjem BiH može smatrati da postoji osnovana mogućnost da se on ne vrati u BiH na poziv Suda i da dođe do problema u vezi sa ekstradicijom i slično.

-Njemu vjerovatno u toku trajanja postupka nije bila izrečena mjera zabrane napuštanja prebivališta, odnosno mjera zabrane napuštanja teritorije BiH, tako da on, dok ne stupi na izdržavanje kazne zatvora može napustiti BiH, ali se postavlja pitanje šta je Sud BiH čekao do sada – rekao je Petković Srni.

On je napomenuo da nema dovoljno informacija o konkretnom predmetu, te da ne može govoriti o detaljima, ali da je zakon je jasan kada riječ o sličnim slučajevima.
-Svako optuženo i osuđeno lice obavezno je da prijavi bilo kakvu promjenu adrese ili namjeru napuštanja mjesta prebivališta i mora se odazvati na svaki poziv suda – naveo je Petković.

 

 

 

 

(srna)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime