spot_img

Уче стране језике са једносмјеном картом у џепу

Published:

Увјерени да им је одлазак у иностранство највећа шанса да пронађу запослење становници Српске масовно се уписују на курсеве страних језика, од којих су најпопуларнији њемачки и енглески, док је све више и оних који уче скандинавске језике.

Велики број становника на часове страних језика иде како би школовање наставили у некој од европских, па и свјетских метропола, док је најмање оних који желе само да прошире своје знање. Кроз поједине школе страних језика у Српској током године прође и до 1.500 полазника.

Електроинжењер из Бањалуке Бобан Мишић, који је пет година радио у једној фирми која је отишла у стечај, већ три мјесеца похађа курс њемачког језика.

– Готово годину немам стални посао. Конкурисао сам на много мјеста, али без успјеха. Неким својим контактима успио сам да дођем до Њемачке и видио да се моја струка тражи и да су услови добри, због чега сам се и уписао на курс њемачког језика – казао је Мишић, кога смо затекли испред једне бањалучке школе страних језика.

Пут Аустрије, као медицинска сестра, ускоро планира да оде и Приједорчанка Драгана Бајић, која је завршила Филолошки факултет у Бањалуци, тачније српски језик и књижевност, али никада није добила прилику да ради у струци.

– По завршетку факултета одрадила сам приправнички стаж и од тада нон-стоп тражим посао у стрици, али још ништа. Док сам активно тражила посао у Приједору похађала сам и енглески језик, али недавно ми се указала прилика за посао медицинске сестре у Бечу, а с обзиром на то да сам завршила Средњу медицинску школу фали ми само сертификат њемачког језика да бих добила визу – казала је Бајићева.

Власница Школе за стране језике “Дијалогос” из Бањалуке Драгица Бањац истакла је да је највећа заинтересованост за њемачки и енглески, а у посљедње вријеме у овој школи влада интересовање и за шпански језик.

– Задовољни смо бројем уписаних полазника. Управо нам почињу интензивни курсеви за почетнике и конверзациони курсеви – рекла је Бањчева.

Додала је да има људи који путем ове школе одлазе у иностранство да уче страни језик.

У Центру за њемачки језик “Glossa”, који своје представништво има у 11 локалних заједница у БиХ, кажу да је интересовање за учење овог језика веома велико.

– Велико интересовање за њемачки језик влада у свим локалним заједницама, од Бањалуке преко Добоја, Приједора и Зворника до Тузле – казали су у овом Центру.

Све веће интересовање за учење страних језика је и на подручју Семберије, гдје, према ријечима запослених, многи траже убрзане курсеве да би имали било какво знање када оду у иностранство, али и зато што им поједине институције траже сертификате и потврде о познавању језика.

– Људи масовно уче њемачки, јер сматрају да могу да оду у Аустрију, Њемачку, али и у Швајцарску и да зараде довољно новца за бољи живот – казала је професорица њемачког језика у једној бијељинској школи Санела Јолић.

И становници источног дијела Српске хрле на курсеве страних језика.

– Њемачки предњачи по заинтересованости полазника у посљедње двије године и одавно је превазишао енглески – казао је наставник њемачког језика Драган Илић.

Предавачи страних језика кажу да је цијена курса који траје четири мјесеца у просјеку 236 КМ, које се могу платити у ратама.

Језици

Многе школе страних језика у Српској осим њемачког, енглеског и шведског, у понуди имају руски, холандски, француски, кинески, па и арапски језик.

Заинтересованост за ове језике је, кажу, много мања у односу на њемачки, енглески и шведски. Цијене се, у зависности од курса, крећу од 100 до 500 КМ по семестру.

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img