spot_img
spot_img

У ВСТВ иду Бошњак из Суда БиХ, Српкиња из Брчког, Бошњакиња из Тужилаштва РС…

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ВСТВ чини шест Бошњака, пет Срба, три Хрвата и један члан из реда осталих.

Високо судско и тужилачко вијеће БиХ утврдило је данас критеријуме за избор нових чланова овог тијела. Наиме, наредне године истиче мандат шест чланова ВСТВ-а. Према важећим законима ово тијело има обавезу три мјесеца прије истека мандата обавијестити орган који је надлежан за избор новог члана и затражити да се проведе процедура именовања.

– Уколико се бира већи број чланова Вијећа, жријебом се одлучује о националности и полу кандидата за упражњена мјеста како би се обезбједио састав Вијећа који, у правилу, одражава састав народа и полну заступљеност у БиХ. У складу са прописима Вијеће чини шест Бошњака, пет Срба, три Хрвата и један члан из реда осталих, саопштено је из ВСТВ-а.

Према данас одржаном жријебу, из Суда БиХ у ВСТВ ће бити биран мушкарац бошњачке националности, из правосуђа Брчко Дистрикта биће именована Српкиња, из Републичког тужилаштва РС се бира Бошњакиња, из Врховног суда ФБиХ Бошњак, из кантоналних тужилаштава у ФБиХ један Бошњак, те из Адвокатске коморе ФБиХ Бошњакиња.

ВСТВ је на данашњој сједници именовао носиоце правосудних функција.

У правосудне институције у ФБиХ су именовани: Шемсудин Фушко је именован на позицију главног тужиоца Кантоналног тужилаштва СБК, Драган Поповић за замјеника главног тужиоца Кантоналног тужилаштва СБК, Младен Хрстић на позицију замјеника главног тужиоца Кантоналног тужилаштва ЗХК, Мирјана Стојсављевић-Петраковић на позицију судије Општинског суда у Ливну, Азра Бојић за судију Општинског суда у Лукавцу, Самра Спахић-Дрино на позицију судије Општинског суда у Зеници, Селма Омеровић на позицију додатног судије Општинског суда у Тузли, те Алвира Селимовић Халилчевић на позицију додатног судије Општинског суда у Тузли.

У правосудне институције у РС-у именовани су: Божана Вулић за судију Врховног суда РС, Драган Улетиловић за судију Окружног суда у Бања Луци, Милица Ђурић на позицију судије Окружног суда у Бања Луци, Гордана Стевандић на позицију судије Окружног суда у Бања Луци, Дајана Милићевић за судију Основног суда у Шамцу, Мартин Вукић на позицију судије Основног суда у Шамцу, Зорица Столић за судију Основног суда у Шамцу, те Арфан Абоудил на позицију судије Основног суда у Шамцу.

 

 

 

 

(oslobodjenje.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img