U Ugljeviku najviši objekat u BiH

Koliko je visok Avazov toranj, Incelov dimnjak, zgrada Vlade RS…? Najviši objekti u Bosni i Hercegovini su fabrički dimnjaci. Slično je i na cijelom prostoru bivše Jugoslavije.

Veliki sivi betonski spomenici teške industrije posebnu simboliku imaju u BiH čiji socijalistički grb je bio prepoznatljiv zbog fabričkih dimnjaka.

- Reklama -

U BiH se i danas nalaze neki od najviših dimnjaka u Evropi, a jedan dimnjak je najviši objekat u cijeloj državi – nalazi se u Ugljeviku u tamošnjoj termoelektrani. Izgrađen je 1985. godine i visok je 310 metara.

To je treći objekat po visini u bivšoj državi, a od njega su viši dimnjak TE u Trbovlju u Sloveniji (360 metara) i dimnjak TE Plomin u Hrvatskoj (340 metara). Dimnjak u Trbovlju je istovremeno najviši dimnjak u Evropi.

Poslije Ugljevika u BiH dominira 300 metara visok dimnjak termoelektrane u Kaknju.

Avaz Twist Tower u Sarajevu je najviša zgrada u BiH. Neboder sa staklenom fasadom visok je 175 metara.

Sljedeći objekat po visini u BiH je dimnjak termoelektrane u Tuzli visok 165, a zatim onaj TE Gacko visok 160 metara. U Zenici iznad Željezare štrči dimnjak od 150 metara. Toliko ima i čuveni banjalučki Incelov dimnjak.

Osim pomenutog “Avazovog” tornja, najviše zgrade u BiH su “Bosmal tornjevi” u Sarajevu visoki 118 metara, poslovni “Mellain centar” u Tuzli ima 110 metara, a Crkva Svetog Petra i Pavla u Mostaru visoka je 107,2 metra. Lamela u Zenici se izdiže 102 metara u visinu, “Unisove” zgrade u Sarajevu (Boro i Ramiz) visoke su 90 metara koliko i zgrada Savjeta ministara BiH

Slijedi zgrada Vlade RS sa 70 metara, pa Poslovni centar Otoka u Sarajevu sa 66 metara koliko su visoki i hotel “Bristol” u istom gradu i “Integra poslovni centar” u Banjaluci.

 

 

 

 

 

(mondo.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime