spot_img
spot_img

У Толиси почео 18. турнир у прстену

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
У Толиси код Модриче почео је 18. турнир у прстену на којем ће током седам дана учествовати 16 екипа са подручја ове општине.

“Такмичење у сакривању и тражењу прстена под капом, за коју се најчешће користи ручно плетени вунени приглавак, омиљена је игра мјештана модричих села на Требави, Вучијаку и Посавини, те Срба прогнаних у Модричу са простора Возуће и Озрена”, рекао је Срни предсједник мјесне заједнице Толиса Чедо Лазић.

Он је навео да се турнир традиционално организује крајем децембра или почетком јануара, у вријеме када нема посла на њивама и када је завршен свињокољ.

“Такмичења почињу увече и знају трајати и по цијелу ноћ”, истакао је Лазић.

Он је нагласио да се турнир организује да би била сачувана ова стара игра која се преноси са кољена на кољено, а о којој нема записаних података о томе гдје је и када настала.

Лазић је појаснио да ће се сваке вечери такмичити четири екипе, на два простора за игру, у друштвеном дому у Толиси.

За ову игру потребно је десет капа – приглавака, од којих се шест даје екипи која скрива, а четири екипи која тражи прстен.

У игри учествују двије екипе од два до највише пет играча.

Чланови екипа сједе једни насупрот других, а између њих се налази простор за игру покривен тепихом, ћилимом или ћебетом које штити играче од хладноће и пригушује звук који прстен, најчешће од метала, ствара приликом остављања под капу.

Игра почиње тако што играч из једне екипе сакрива прстен под једну од двије капе, након чега противник покушава погодити гдје је.

Ако противнички играч прстен пронађе у првом покушају тада његова екипа прва крије прстен у такмичењу за бодове.

У наставку игре супротна екипа треба да погоди испод које капе се крије прстен. Ако у једној од четири капе екипа пронађе прстен она је побједник и тада она крије прстен, а ако га не нађе, онда бодове добија она екипа која је крила прстен и наставља да крије.

Искусни играчи мимиком или гестом вјешто заваравају противничку страну и приликом сакривања и приликом проналажења прстена.

Побједник је екипа која прва скупи 200 бодова, а који зависе од броја покушаја играча да пронађе прстен.

Осим четири капе испод којих је тражен прстен за одређивање екипе која ће сакривати прстен, бодовање у наставку игре се одвија тако да екипа која пронађе прстен испод пете капе добија 12 бодова, а испод шесте капе осваја 10 бодова.

Откривен прстен испод седме капе доноси екипи осам бодова, испод осме седам, испод девете шест бодова, те пет бодова ако је прстен откривен испод десете, посљедње капе.

Покровитељи турнира, који је почео синоћ у организацији Савјета мјесне заједнице Толиса, су локална управа и бројни модрички привредници.

Лазић је рекао да су за најуспјешније екипе на турниру обезбијеђени пехари и новчане награде.

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img