U stranačkim kasama završilo 245 miliona

Iz budžeta svih nivoa vlasti na račune političkih subjekata u BiH tokom proteklih 12 godina slio se 245,1 milion maraka, od čega 18 miliona samo u 2016. godini, pokazuju podaci Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Lani je strankama, koalicijama i nezavisnim kandidatima dato 18 miliona maraka, što je nešto više nego godinu ranije, a najviše novca je isplaćeno iz budžeta opština i gradova u Srpskoj i FBiH i to ukupno 6,6 miliona KM.

- Reklama -

Prema podacima iz informacije o planiranim i isplaćenim sredstvima, koja je objavljena juče na sajtu CIK-a, vidljivo je da je najviše novca, očekivano, završilo na računima najvećih političkih partija. To su SNSD, SDS, DNS, PDP, SP i NDP u Srpskoj te SDA, SDP i SBB u FBiH.

U stranačkim kasama je lani, prema proračunima, trebalo da završi 19,12 miliona KM iz budžeta, ali je uplaćeno 18 miliona.

Zakonom o finansiranju političkih stranaka propisano je da se stranke mogu finansirati iz budžeta BiH, Srpske, FBiH, kantona, Brčko distrikta, kao i iz budžeta jedinica lokalne uprave i samouprave.

U CIK-u BiH kažu da su se u skladu sa nadležnostima, a u svrhu sprovođenja kontrole finansiranja stranaka, obratili svim nivoima vlasti u BiH sa zahtjevom da dostave podatke o novčanim iznosima koje su od januara do kraja decembra prošle godine uplatili političkim strankama, koalicijama i nezavisnim kandidatima.

Podatke o uplatama iz budžeta nije dostavio grad Bijeljina, a dva grada i čak 20 opština lani nisu iz svojih budžeta imali isplate političkim subjektima.

Radi se mahom o manjim sredinama koje su imale problema sa usvajanjem budžeta i lokalnim zajednicama u kojima je vladala nestabilna politička situacija. Na toj listi su, između ostalih, Mostar, Široki Brijeg, Bosanski Petrovac, Drvar, Olovo, Velika Kladuša, Istočni Stari Grad Sarajevo, Kupres RS, Kostajnica, te Donji Žabar.

Uporedni pregled budžetskih izdvajanja za političke subjekte od 2004. do 2016. godine pokazuje da je najviše novca stiglo 2008. godine kada se na račune slilo 23,7 miliona maraka.

– Od 2004. do 2008. godine izdvajanja za stranke su rasla, a od 2013. godine su uglavnom uravnotežena – istakli su u CIK-u.

Predsjednik Strateškog odbora koalicije “Pod lupom” i predsjednik Foruma građana Tuzla Vehid Šehić naglašava da navedeni iznosi koji su isplaćeni političkim partijama pokazuju da je mnoge stvari u BiH potrebno mijenjati.

– Mnoge stvari su u skladu sa zakonom, ali daleko od ljudskog i političkog morala. Ovo su ogromna sredstva za siromašnu zemlju kakva je BiH – zaključio je Šehić koji je i bivši član CIK-a BiH.

 

 

 

 

(glassrpske.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime