U Srpskoj još 16 osoba zaraženih, korona stigla i u Bijeljinu

Danas smo uradili 50 testova i imamo 16 novih osoba zaraženih virusom korona, većinom iz Banjaluke, rekao je ministar zdravlja RS Alen Šeranić na konferenciji za novinare nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

U pitanju je deset žena i šest muškaraca.

Šeranić je rekao da je devet slučajeva je vezano za treći klaster u Banjaluci.

Istakao je da je jedna novozaražena osoba došla iz Austrije, te da je jedan novozaraženi muškarac iz Laktaša iz već poznatog klastera.

“Jedan muškarac je iz Ribnika, koji je bio u kontaktu sa ljudima iz Italije i Slovenije i on se sada nalazi u kućnoj izolaciji. Muškarac iz Prijedora koji se trenutno nalazi u Opštoj bolnici Prijedor ima srednje tešku kliničku sliku”, rekao je Šeranić.

Dodao je da je potvrđen i jedan slučaj zaražene osobe u Kozarskoj Dubici, koja se nalazi u kućnoj izolaciji.

“Muškarac kod kojeg je potvrđen virus korona, ima lakšu kliničku sliku i nalazi se u bolnici u Bijeljini, a došao je iz Egipta preko Beča”, kazao je Šeranić.

Istakao je da se trenutno u RS pod zdravstvenim nadzorom nalazi 9.850 osoba koje su bile na području gdje je aktivna epidemija virusa korona, 330 osoba je izašlo iz nadzora, a pet novozaraženih se nalazi u Univerzitetskoj kliničkoj bolnici RS.

Istakao je da Banjaluka prednjači u broju osoba pod zdravstvenim nadzorom jer se u ovom gradu trenutno nalazi 1.507 osoba, u Prnjavoru je pod nadzorom 862 osobe, a u Bijeljina 762 osobe.

“Jutros smo imali situaciju na graničnom prelazu u Gradišci, jer se ispostavilo da su u autobusu iz Austrije bile i četiri osobe, državljani BiH, koji su u Austriji bili u kontaktu sa potvrđenim zaraženim ovim virusom”, rekao je Šeranić.

Dodao je da su osobe sanitetskim vozilima sa graničnog prelaza prevezene svojim kućama u Brčko, gdje su stavljene u kućnu izolaciju.

“Nalaze na virus korona ćemo uraditi u laboratoriji u Banjaluci i rezultate ćemo potom poslati u Brčko distrikt”, kazao je Šeranić.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime