spot_img
spot_img

У Сарајеву „линч” студенткиња из Српске

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Тужилаштво Босне и Херцеговине најавило је да ће формирати предмет против две студенткиње из Републике Српске због објава фотографија официра Војске Републике Српске (ВРС) на друштвеним мрежама, што се тумачи као ширење националне и верске мржње. Председник Српске понудио је помоћ и рекао да студенткиње могу студирање да наставе на неком од факултета у Српској.

Студенткиње Валентина Вујичић и Слађана Тодић изложене су бруталном линчу сарајевских медија и прозивкама колега с факултета због објава о ратним командатима ВРС и протераним сарајевским Србима. Уследиле су озбиљне претње, преноси РТРС.

Девојке су изложене медијској харанги и линчу Сарајева, док су студенти Факултета за криминалистику из тог града тражили су да буду избачене са студија.

Декан Факултета за криминалистику у Сарајеву Јасмин Ахић најављује дисциплински поступак против студенткиња. Његов колега из Бањалуке Предраг Ћеранић уочава да су сарајевски медији већ донели пресуду и тиме угрозили безбедност Валентине и Слађане.

„Какав ће бити њихов статус на факултету ако их не избаце мислим да је то веће питање, него како ће изгледати њихов живот ако их избаце. Има довољно факултета у Источном Сарајеву и на Бањалучком универзитету, па могу да бирају“, рекао је Ћеранић.

Обе су надлежним полицијским управама у Српској пријавиле претње које су касније уследиле и најавиле да не намеравају да наставе студије у Сарајеву.

Данас се огласио и председник Републике Српске Милорад Додик који је рекао да студенткиње које су изложене јавном прогону у Сарајеву, уколико желе, могу студирање да наставе на неком од факултета у Републици Српској, најавивши да ће помоћи да им се то омогући

„Свједоци смо ових дана оргијања ратним муслиманским заставама с којим су дошли у Републику Српску, чије институције су урадиле све да те провокације прођу без инцидената“, рекао је Додик на Твитеру.

Он је истакао да се у исто време у Сарајеву показује јавна нетрпељивост према две девојке које су изразиле свој став, што показује да тај град није мултиетичан, већ се само тако лажно приказује.

Министар безбедности БиХ Ненад Нешић рекао је да ће учинити да све да их заштити.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић каже да ће институције Српске помоћи овим дјевојкама, преноси Спутњик.

„Мислимо да је таква квалификација не само недопустива и престрога, него да је политичка порука и покушај застрашања Срба. Ових дана сте могли да видите стотине позива на паљење Републике Српске, убиство Милорада Додика, Ненада Стевандића и тако даље и ни против кога нису подигли извјештај за ширење националне и вјерске мржње, а због селфија дјевојака то раде”, каже Стевандић.

 

 

 

(politika.rs)

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img